
Σε μια κίνηση συμβολικού, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι το βασίλειο βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση μεριδίου 1% του πετρελαϊκού γίγαντα Saudi Aramco σε «μεγάλο παγκόσμιο ενεργειακό όμιλο».
Το βασίλειο εξετάζει την πιθανή πώληση –η οποία θα μπορούσε να φτάσει σε αξία τα 19 δις δολάρια βάσει της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας- ως ένα τρόπο για να «κλειδώσει» τη ζήτηση των πελατών για το αργό πετρέλαιο που παράγει η Σαουδική Αραβία.
Σε μια σπάνια συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο πρίγκηπας Μοχάμεντ δήλωσε ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια. «Δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά συνομιλίες βρίσκονται εν εξελίξει για την αγορά περίπου του 1% από μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο,» είπε ο πρίγκηπας Μοχάμεντ, για να προσθέσει: «Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για την ισχυροποίηση των πωλήσεων της Aramco στη χώρα στην οποία εδρεύει η εταιρεία.»
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σαουδαραβικού πετρελαίου. Περίπου το 30% των εξαγωγών αργού κατευθύνθηκαν στην ασιατική χώρα τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας είναι η Ιαπωνία.
Χρήματα για μεταρρυθμίσεις
Ο πρίγκηπας του θρόνου βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην Aramco –την μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο- για να χρηματοδοτήσει το σχέδιό του για μεταρρύθμιση και διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας, πρωτοβουλία με την ονομασία Οραμα 2030. Η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζει εμπόδια τα τελευταία χρόνια, με τους επενδυτές επιφυλακτικούς λόγω της εγχώριας πολιτικής κατάστασης στο βασίλειο και της δολοφονίας του επικριτή Τζαμάλ Κασόγκι το 2018. Η πανδημία που ξέσπασε πέρυσι δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Η αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco το 2019, μέσω της οποίας η εταιρεία διέθεσε το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της στο χρηματιστήριο του Ριάντ, άντλησε περίπου 30 δις δολάρια. Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν στο εθνικό επενδυτικό ταμείο της χώρας με σκοπό να υποστηρίξουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν την μεγαλύτερη αραβική οικονομία να μετατοπίσει το βάρος από την εξάρτησή της στο πετρέλαιο. Εκτοτε, η Aramco δανείστηκε κεφάλαια και άρχισε να ρευστοποιεί ενεργητικό προκειμένου να διατηρήσει την πληρωμή μερίσματος 75 δις δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πηγαίνει στο κράτος.
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας συρρικνώθηκε πέρυσι κατά περισσότερο απ΄όσο τις προηγούμενες τρείς δεκαετίες, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Όμως, οι προοπτικές της βελτιώθηκαν. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει στο 4% του ΑΕΠ φέτος, από 12% πέρυσι. Ο πρίγκηπας Μοχάμεντ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ανεργίας θα υποχωρήσει στο 11 φέτος και ότι η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά. «Η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 11% φέτος, στο 10% του χρόνου και στο 7% το 2030,» είπε ο πρίγκηπας στην τηλεοπτική του συνέντευξη. Η ανεργία ανάμεσα στους Σαουδάραβες υπηκόους έπεσε στο 12,6% τον Δεκέμβριο πέρυσι, από 14,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Οι σχέσεις με ΗΠΑ και Ιράν
Ο πρίγκηπας Μοχάμεντ επίσης αναφέρθηκε επίσης στο ευαίσθητο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάϊντεν να δηλώνει ότι επιθυμεί να επανακαθορίσει τη διμερή σχέση που ήταν στο επίκεντρο της στρατηγικής του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν θα υπάρξει ποτέ 100% συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών,» είπε ο πρίγκηπας, για να προσθέσει: «Μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, το περιθώριο διαφορών μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται, όμως συμφωνούμε με την κυβέρνηση Μπάϊντεν στο 90% του χρόνου.»
Ερωτηθείς για το Ιράν, ο πρίγκηπας Μοχάμεντ είπε: «Στο τέλος, το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα,» προσθέτοντας ότι το βασίλειο επιθυμεί την ευημερία του Ιράν. “Εργαζόμαστε με τυυς εταίρους μας στην περιοχή για την εξεύρεση λύσεων στα θέματα αυτά (πυρηνικό πρόγραμμα, υποστήριξη εξτρεμιστών) και ελπίζουμε για την επίλυσή τους ώστε να έχουμε μια καλή και θετική σχέση μαζί τους,» είπε.
Στη συνέντευξή του, ο πρίγκηπας επίσης ανακοίνωσε ότι μετοχές της Aramco θα μεταβιβαστούν στο εθνικό επενδυτικό ταμείο, ότι η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ στο 15% πέρυσι θα είναι προσωρινή με στόχο ΦΠΑ μεταξύ 5-10%, ενώ τόνισε ότι το βασίλειο δεν έχει σχέδια για την επιβολή φόρου εισοδήματος.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση