Σε μια κίνηση συμβολικού, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι το βασίλειο βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση μεριδίου 1% του πετρελαϊκού γίγαντα Saudi Aramco σε «μεγάλο παγκόσμιο ενεργειακό όμιλο».

Το βασίλειο εξετάζει την πιθανή πώληση –η οποία θα μπορούσε να φτάσει σε αξία τα 19 δις δολάρια βάσει της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας- ως ένα τρόπο για να «κλειδώσει» τη ζήτηση των πελατών για το αργό πετρέλαιο που παράγει η Σαουδική Αραβία.

Σε μια σπάνια συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο πρίγκηπας Μοχάμεντ δήλωσε ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια. «Δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά συνομιλίες βρίσκονται εν εξελίξει για την αγορά περίπου του 1% από μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο,» είπε ο πρίγκηπας Μοχάμεντ, για να προσθέσει: «Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για την ισχυροποίηση των πωλήσεων της Aramco στη χώρα στην οποία εδρεύει η εταιρεία.»

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σαουδαραβικού πετρελαίου. Περίπου το 30% των εξαγωγών αργού κατευθύνθηκαν στην ασιατική χώρα τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας είναι η Ιαπωνία.

Χρήματα για μεταρρυθμίσεις

Ο πρίγκηπας του θρόνου βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην Aramco –την μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο- για να χρηματοδοτήσει το σχέδιό του για μεταρρύθμιση και διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας, πρωτοβουλία με την ονομασία Οραμα 2030. Η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζει εμπόδια τα τελευταία χρόνια, με τους επενδυτές επιφυλακτικούς λόγω της εγχώριας πολιτικής κατάστασης στο βασίλειο και της δολοφονίας του επικριτή Τζαμάλ Κασόγκι το 2018. Η πανδημία που ξέσπασε πέρυσι δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Η αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco το 2019, μέσω της οποίας η εταιρεία διέθεσε το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της στο χρηματιστήριο του Ριάντ, άντλησε περίπου 30 δις δολάρια. Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν στο εθνικό επενδυτικό ταμείο της χώρας με σκοπό να υποστηρίξουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν την μεγαλύτερη αραβική οικονομία να μετατοπίσει το βάρος από την εξάρτησή της στο πετρέλαιο. Εκτοτε, η Aramco δανείστηκε κεφάλαια και άρχισε να ρευστοποιεί ενεργητικό προκειμένου να διατηρήσει την πληρωμή μερίσματος 75 δις δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πηγαίνει στο κράτος.

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας συρρικνώθηκε πέρυσι κατά περισσότερο απ΄όσο τις προηγούμενες τρείς δεκαετίες, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Όμως, οι προοπτικές της βελτιώθηκαν. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει στο 4% του ΑΕΠ φέτος, από 12% πέρυσι. Ο πρίγκηπας Μοχάμεντ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ανεργίας θα υποχωρήσει στο 11 φέτος και ότι η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά. «Η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 11% φέτος, στο 10% του χρόνου και στο 7% το 2030,» είπε ο πρίγκηπας στην τηλεοπτική του συνέντευξη. Η ανεργία ανάμεσα στους Σαουδάραβες υπηκόους έπεσε στο 12,6% τον Δεκέμβριο πέρυσι, από 14,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Οι σχέσεις με ΗΠΑ και Ιράν 

Ο πρίγκηπας Μοχάμεντ επίσης αναφέρθηκε επίσης στο ευαίσθητο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάϊντεν να δηλώνει ότι επιθυμεί να επανακαθορίσει τη διμερή σχέση που ήταν στο επίκεντρο της στρατηγικής του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν θα υπάρξει ποτέ 100% συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών,» είπε ο πρίγκηπας, για να προσθέσει: «Μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, το περιθώριο διαφορών μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται, όμως συμφωνούμε με την κυβέρνηση Μπάϊντεν στο 90% του χρόνου.»

Ερωτηθείς για το Ιράν, ο πρίγκηπας Μοχάμεντ είπε: «Στο τέλος, το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα,» προσθέτοντας ότι το βασίλειο επιθυμεί την ευημερία του Ιράν. “Εργαζόμαστε με τυυς εταίρους μας στην περιοχή για την εξεύρεση λύσεων στα θέματα αυτά (πυρηνικό πρόγραμμα, υποστήριξη εξτρεμιστών) και ελπίζουμε για την επίλυσή τους ώστε να έχουμε μια καλή και θετική σχέση μαζί τους,» είπε.

Στη συνέντευξή του, ο πρίγκηπας επίσης ανακοίνωσε ότι μετοχές της Aramco θα μεταβιβαστούν στο εθνικό επενδυτικό ταμείο, ότι η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ στο 15% πέρυσι θα είναι προσωρινή με στόχο ΦΠΑ μεταξύ 5-10%, ενώ τόνισε ότι το βασίλειο δεν έχει σχέδια για την επιβολή φόρου εισοδήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ