Με μπαράζ επενδύσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας αλλά και περιβάλλοντος έχει μπει στο 2021 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η εταιρία ανακοίνωσε ενισχυμένες οικονομικές επιδόσεις για την περασμένη χρονιά, και μάλιστα εν μέσω πρωτόγνωρων δυσκολιών εξαιτίας της Covid-19, και τροχιοδρομεί από φέτος, με καλύτερες προσδοκίες, το επενδυτικό της πλάνο.

Η εισηγμένη και μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρά για την επίτευξη του στόχου των εν λειτουργία συστημάτων ΑΠΕ στα 3 GW (Γιγαβάτ) μέχρι το 2025 και ήδη κινείται δυναμικά σκοπεύοντας τους επόμενους μήνες του έτους να θέσει σταδιακά σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 400 MW.

Πέραν αυτών όμως, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής σημαντικών και εμβληματικών έργων στην «καθαρή» ενέργεια και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Με βάση την ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσίευσε και τον σχεδιασμό της διοίκησης η εισηγμένη ξεκινά:

  1. Τις εργασίες για την ολοκλήρωση της μονάδας με ΣΔΙΤ που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 123 εκ. ευρώ και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του έτους
  2. Την κατασκευή του συμπλέγματος των αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 330 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας. Το project είναι ύψους 569 εκ. ευρώ και όταν ολοκληρωθεί το 2022 θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως και το μεγαλύτερο σε ισχύ παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αιολικό πάρκο στη χώρα,
  3. Σε εμπορική λειτουργία εντός του 2021 αναμένεται να μπει το αιολικό ισχύος 30 MW στην Ταράτσα Βοιωτίας.
  4. Για την ίδια χρονιά αναμένεται να συμβεί το ίδιο και για το αιολικό των 67 MW στην Ευρυτανία.

Το συνολικό ύψος των προαναφερόμενων έργων ανέρχεται στα 804 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 674 εκ. ευρώ έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συμμετέχει με ίδια κεφάλαια της τάξης των 157 εκ. ευρώ.

Αντλησιοταμίευση και off shore αιολικά

Επιπλέον, η εταιρία μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει λάβει την επενδυτική απόφαση για την εκκίνηση του εμβληματικού έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Το project είναι ύψους 500 εκ. ευρώ και η διοίκηση της αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες όταν θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Η «Αμφιλοχία» που είναι ενταγμένη από το 2014 στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο) και θα χρησιμοποιεί τη λίμνη Καστρακίου ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), με ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh. Προβλέπεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 60 μόνιμες στη λειτουργική φάση.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επίσης αναμένει και τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της αξιοποίησης των off shore πλωτών αιολικών προκειμένου με τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία Ocean Winds (πορτογαλική EDPR και γαλλική Engie) να εκκινήσουν τις ερευνητικές εργασίες. Για την ακρίβεια περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις αναφορικά με το πλαίσιο δραστηριοποίησης των επενδυτών.

Σκοπός των τριών εταιριών είναι η ανάπτυξη πλωτών αιολικών ισχύος 1,5 GW στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια