Οι μεγάλες προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, επεκτείνονται στην οικονομία, την εργασία, την επιχειρηματικότητα και είναι μπροστά μας. Είναι ζητούμενο για κάθε χώρα αλλά και για κάθε πόλη, η θωράκιση της τοπικής οικονομίας και η στήριξή της.

Η οικονομία της Αθήνας είναι από εκείνες που καλούνται να κλείσουν τις πληγές τους για πολλοστή φορά. Ύστερα από μία βαθιά και χρόνια ύφεση στα χρόνια των μνημονίων και τώρα στη δίνη της πανδημίας που την τοποθετεί ενώπιον ακόμη μίας δοκιμασίας.

Μέσα σε αυτήν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο με στοχευμένες κατευθύνσεις που βασίζεται σε δύο άξονες. Η πρώτη αφορά στη διαχείριση των οικονομικών μας που αποσκοπεί στην μείωση του κόστους μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, την ψηφιοποίηση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στρατηγική που μαζί με τη διαφάνεια που διέπει κάθε βήμα μας, αναγνωρίστηκε έμπρακτα με την αναβάθμιση μας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s στην κατηγορία Ba3 από την Β1.

Ο δεύτερος είναι εκείνος που περιλαμβάνει την καθημερινή μας προσπάθεια να εξασφαλίσουμε πόρους για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της εργασίας σε όλα τα επίπεδα αλλά και να τις στηρίξουμε.

Μία προσπάθεια που, έως σήμερα, έχει αποδώσει καρπούς και μας έχει επιτρέψει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος 40εκατ. ευρώ  που πηγαίνει στις επιχειρήσεις της Αθήνας για την τεχνολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους, την εκπαίδευση των εργαζομένων και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Ένα πρόγραμμα που άρχισε να «τρέχει» παράλληλα με τη δέσμη των μέτρων στήριξης που λάβαμε με τη μείωση των Δημοτικών Τελών για όλες τις ωφελούμενες επιχειρήσεις. Ήταν μία από τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε από τις αρχές τις κρίσεις, για να επουλώσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, κάποιες από τις πληγές που μετρούν έως και σήμερα οι επαγγελματίες της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώσαμε την διάθεση 7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εργαζόμενων στον πολιτισμό, μέσα από τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δίνουμε ανοίγοντας τους πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας αλλά δημιουργώντας και νέους.

Είναι ένα πρόγραμμα που δεν στέκεται στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αξιοποιεί και δημιουργεί νέα σημεία πολιτιστικής αναφοράς που «ξυπνούν» ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και νέων θέσεων εργασίας σε ολόκληρες περιοχές. «Πυροδοτεί» αλυσιδωτές θετικές ενέργειες με πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Οφέλη που λειτουργούν συνδυαστικά και βοηθούν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις μας για την επόμενη μέρα και τους δίνουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους στην αγορά. Όπως η επιχορήγηση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που θα αυξηθεί στα 5 εκατ. ευρώ σε δεύτερη φάση, για την ενεργειακή αναβάθμιση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλύπτοντας έως και το 80% της δαπάνης.

Αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι η φιλοσοφία του Δήμου Αθηναίων και για την οικονομική πολιτική του, αλλάζει. Σε όλα αυτά τα προγράμματα αλλά και σε κάθε πρωτοβουλία, η Αθήνα συζητά, ανοίγει τον διάλογο και δημιουργεί έδαφος συνεννόησης και επικοινωνίας με τους πολίτες, τους οφελούμενους των προγραμμάτων και όλους τους φορείς της πόλης που αποκτούν λόγο και φωνή για κάθε επόμενο βήμα μας.

Η αναγέννηση του ιστορικού «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ανοίγει ακόμη έναν  δίαυλο για την επαφή και την επικοινωνία που χρειάζεται να αναπτύξουμε για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Γι’ αυτό θέλω να ευχηθώ σε όλους τους ανθρώπους του ot.gr , καλή επιτυχία στον δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που έχουν μπροστά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion