Στην έκδοση του πρώτου ψηφιακού ομολόγου προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του blokchain Ethereum του κρυπτονομίσματος Εther, σε συνεργασία με την Goldman Sachs, τη Santander και τη Societe Generale.

Αυτή και μόνο η είδηση ήταν αρκετή για να ενισχύsει την ανοδική πορεία των κρυπτονομισμάτων, με το Ether την Πέμπτη να καταγράφει ιστορικό υψηλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίνει ώθηση στο Ether

Όπως αναφέρει η ΕΤΕπ στην ανακοίνωσή της, το 2ετές ομόλογο των 100 εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον. Εκτιμά, ότι όπως ακριβώς έγινε και με την έκδοση των πράσινων ομολόγων έτσι η νέα έκδοση ψηφιακών ομολόγων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τους παράγοντες της αγοράς να υιοθετήσουν τεχνολογία blockchain για την έκδοση χρηματοοικονομικών τίτλων.

Η ΕΤΕπ πιστεύει ότι η ψηφιοποίηση των κεφαλαιαγορών ενδέχεται να αποφέρει οφέλη στους συμμετέχοντες στην αγορά τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μεσαζόντων και του σταθερού κόστους, καλύτερη διαφάνεια της αγοράς μέσω της αυξημένης ικανότητας να βλέπουν τις ροές συναλλαγών και τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, καθώς και πολύ γρηγορότερη ταχύτητα διακανονισμού.

Στον δρόμο των «πράσινων» ομολόγων

«Η καινοτομία στην ΕΤΕπ υπερβαίνει τα έργα που υποστηρίζουμε. Ως παγκόσμιος ηγέτης στις αγορές πράσινων ομολόγων , η ΕΤΕπ είναι σαφώς σε καλή θέση για να ηγηθεί τώρα στην έκδοση ψηφιακών ομολόγων στο blockchain» υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Mourinho Félix και πρόσθεσε ότι τα ψηφιακά αυτά ομόλογα θα δώσουν στην Τράπεζα ταχύτερη και πιο εξορθολογισμένη πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση έργων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Αυτή η συναλλαγή σηματοδοτεί το πρώτο βήμα της ΕΤΕπ ως πρωτοπόρου στη χρήση τεχνολογίας blockchain για την έκδοση χρηματοοικονομικών κινητών αξιών. Βοηθώντας στη δημιουργία ενός πλαισίου για ένα νέο αγοράς, η ΕΤΕπ πιστεύει ότι αυτό θα προσφέρει προστιθέμενη αξία τόσο στους εκδότες όσο και στους επενδυτές, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια καινοτόμο, αποτελεσματική και ασφαλή υποδομή της αγοράς», σχολίασε από την πλευρά του o Bertrand de Mazières, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών της ΕΤΕπ .

Ποια είναι η ΕΤΕπ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προάγει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, εγγυήσεις και συμβουλές. Στηρίζει έργα εντός και εκτός ΕΕ.

Μέτοχοί της είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΤΕπ είναι ο βασικός μέτοχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) και οι δύο οργανισμοί συναποτελούν τον Όμιλο ΕΤΕπ.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου της Επιτροπής για την Ευρώπη, ο όμιλος της ΕΤΕπ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην εξάλειψη του μεγάλου επενδυτικού χάσματος μέσω της απαλλαγής των επενδυτών από ορισμένους από τους κινδύνους που ενέχουν τα έργα.

Τι ακριβώς κάνει η ΕΤΕ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανείζεται χρήματα από τις κεφαλαιαγορές και στη συνέχεια τα διαθέτει με τη μορφή δανείων υπό ευνοϊκούς όρους σε σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Περίπου το 90% των δανείων χορηγούνται εντός της ΕΕ. Κανένα μέρος των χρημάτων δεν προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η ΕΤΕ παρέχει 3 κύρια είδη προϊόντων και υπηρεσιών:

  • Χορήγηση δανείων: τουλάχιστον το 90% των συνολικών χρηματοοικονομικών δεσμεύσεών της. Η ΕΤΕ χορηγεί δάνεια σε πελάτες όλων των μεγεθών με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και η στήριξη αυτή συχνά συμβάλλει στην προσέλκυση άλλων επενδυτών.
  • «Συνδυαστική πόρων»: επιτρέπει στους πελάτες της να συνδυάσουν τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕ με άλλες επενδυτικές πηγές.
  • Παροχή συμβουλών και τεχνική υποστήριξη: για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των πόρων.

Η ίδια η ΕΤΕ χορηγεί δάνεια άνω των 25 εκατ. ευρώ. Όταν πρόκειται για μικρότερα δάνεια, ανοίγει πιστωτικές γραμμές για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία στη συνέχεια χορηγούν δάνεια σε πιστωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News