
Σύμφωνα με το FBI πάνω από 4,3 εκατομμύρια λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν υπονομευτεί από το δίκτυο botnet Emotet και πλέον οι αμερικανικές αρχές προχωρούν σε σχετική ειδοποίηση των κατόχων τους.
Τα σχετικά δεδομένα αντλήθηκαν από το FBI αφού τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι διακομιστές του δικτύου Emotet. Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο Emotet είχε παγκόσμια δράση και για την εξουδετέρωσή του απαιτήθηκε να οργανωθεί κοινή αστυνομική επιχείρηση σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Ευρώπη.
Το «ξήλωμα» του Emotet ξεκίνησε όταν τον Ιανουάριο οι αρχές της Ολλανδίας πήραν τον έλεγχο των domains και των servers του botnet, ενώ παράλληλα οι γερμανικές αρχές προωθούσαν μία αναβάθμιση λογισμικού σε 1,6 υπολογιστές που είχαν μολυνθεί με το Emotet και ενεργοποιούσαν ένα kill switch ώστε να απεγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό.
Η δράση του botnet Emotet είχε ξεκινήσει το 2014 με το FBI να υποχρεώνεται, για να εξετάσει τους λογαριασμούς που επηρεάζονται, να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Have I Been Pwned, που θεωρείται αξιόπιστη στον εντοπισμό προβλημάτων με λογαριασμούς email και η οποία ουσιαστικά ειδοποιεί τους κατόχους των λογαριασμών ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτοί να έχουν υπονομευτεί.
Ωστόσο, η υπόθεση Emotet δεν είναι η μόνη με την οποία ασχολούνται οι αμερικανικές αρχές. Πρόσφατα, η ομάδα χάκερ Babuk, η οποία επιδίδεται σε επιθέσεις ransomware, κατάφερε να αντλήσει τα δεδομένα των εργαζόμενων σε 5 τμήματα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Περιφέρεια της Κολούμπια (όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον) και να τα δημοσιεύσει στο dark web.
Τα στοιχεία που αναρτήθηκαν αφορούσαν διάφορα στοιχεία από τους προσωπικούς φακέλους του αστυνομικού προσωπικού όπως διευθύνσεις, οικονομικά δεδομένα, ιατρικά τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί, επίπεδο εκπαίδευσης ακόμα και στοιχεία για το ιστορικό των συλλήψεων που έχουν επιτύχει.


Latest News

Στο Λαύριο ένας από τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου
Το σύστημα που θα εγκατασταθεί στο Λαύριο, κόστους 33 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει υπολογιστική ισχύ 20 petaflops

«Μαχαίρι» 30% στις προσλήψεις στο Facebook
Η διοίκηση κάλεσε τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για ένα δεύτερο εξάμηνο χαμηλών οικονομικών προσδοκιών τη φετινή χρονιά

Δημόσια πρόταση για τo 100% της Byte από την Ideal Holdings
Η Ideal προσφέρει ως αντάλλαγμα συνδυασμό κινητών αξιών και μετρητών - Κατ' ελάχιστο ζητά το 70% των μετοχών της Byte - Εκτός ΧΑ η Byte εάν πετύχει η κίνηση - Οι λεπτομέρειες της πρότασης

Το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας στο Microsoft Envision Greece
Οι προκλήσεις για επιχειρήσεις και οργανισμούς που μετασχηματίζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ψηφιακού μέλλοντος

Το σχέδιο 3ετίας του Υπερταμείου - Ποιες επενδύσεις περιλαμβάνει
Οι «mega» δείκτες απόδοσης του νέου Στρατηγικού Σχεδίου

Η meta-απασχόληση: Από τον «εργαζόμενο ταξιδιώτη» στα επαγγέλματα του Metaverse
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των τεχνολογιών αλλάζουν για πάντα τον τρόπο που δουλεύουμε

Συλλογική δράση κατά των «αθέμιτων πρακτικών» της Google
«Δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι τελούν υπό στενή παρακολούθηση από τη στιγμή που δημιούργησαν έναν λογαριασμό Google», αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Τι αλλάζει στο roaming στην Ευρώπη
Δείτε αναλυτικά τι φέρνει ο νέος βελτιωμένος κανονισμός για την περιαγωγή στην ΕΕ

Δύο νέα έργα μετατρέπουν την Ελευσίνα σε «έξυπνη πόλη»
Η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δύο έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν την πόλη τόσο ενεργειακά όσο και τεχνολογικά

Στην ελληνική αγορά η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία σε «έξυπνες» συσκευές
Ο αριθμός των χρηστών των συσκευών της OPPO ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια