Η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία της εστίασης σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα από τα μέτρα- βήματα σταδιακής επαναφοράς σε μια νέου, υβριδικού τύπου, κανονικότητα. Η επαναλειτουργία της εστίασης – όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται το σύνολο των δραστηριοτήτων που φθάνουν από το σουβλατζίδικο και την παραδοσιακή ταβέρνα μέχρι το beach bar και τα after-αραδικα- αποτελεί ένα χρήσιμο βήμα προετοιμασίας για το «άνοιγμα» της αγοράς που χρειάζεται να διαφυλαχθεί με όπλο την ευθύνη – σε προσωπικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο. Και αυτό γιατί με την πανδημία να παραμένει στη «διπλανή πόρτα» κάθε ενδεχόμενη αποτυχία του μέτρου λόγω ανεύθυνων επιλογών και συμπεριφορών – είτε από τους πολίτες, είτε από τους επιχειρηματίες- θα σημάνει «πισωγύρισμα» με πολύ αρνητικές συνέπειες σε ένα ευρύτερο επίπεδο και για την κοινωνία και για την οικονομία.

Σε αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο, πέραν όλων των άλλων, χρειάζεται και μια συμφωνία ειλικρίνειας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγιειονομικών πρωτόκολλων, η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει σε ορισμένες ώριμες παρεμβάσεις που ξεκινούν από μια επαναδιατύπωση των «κωδικών» (ΚΑΔ) – όπου η καθαρή εστίαση δεν θα είναι μέρος μιας αμφιλεγόμενης ψυχαγωγίας όπως η νυκτερινή μαζική διασκέδαση με τα clubs και τις μεγάλες πίστες- και θα φθάνουν σε αποφάσεις για το ύψος του ΦΠΑ και τη συνολική φορολογία. Από την άλλη πλευρά, η πλευρά των επιχειρηματιών χρειάζεται να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη να παίξει στο παιχνίδι με καθαρούς όρους με αποδείξεις στα τραπέζια και ένσημα στο προσωπικά.

Τα δεδομένα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» είναι μια καλή κληρονομιά για τον σχεδιασμό λύσεων για την αγορά τόσο της καθαρής εστίασης όσο και του ευρύτερου χώρου της ψυχαγωγίας. Σε αυτή τη νέα υβριδικού τύπου κανονικότητα κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει τη γάτα με το ποντίκι… Η έκδοση των νόμιμων φορολογικών στοιχείων ακόμη και για έναν εσπρέσο ή μια φιάλη εμφιαλωμένου νερού πρέπει να γίνεται με θρησκευτική ευλάβεια καθώς αποτελεί ένα μέτρο ανταπόδωσης στους πολίτες που κλήθηκαν με την φορολογία τους να υποστηρίξουν οικονομικές αποζημιώσεις σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων της αγοράς. Η έκδοση των νόμιμων φορολογικών στοιχείων πάει μαζί με τις νόμιμες εργασιακές σχέσεις με κανονικές προσλήψεις και κανονικά ένσημα.

Η κυρίαρχη λογική του «αν κόψω απόδειξη δεν βγαίνω» έγινε συντρίμμια τον καιρό της πανδημίας όταν ο φορολογούμενος πολίτης στήριξε την επιβίωση επιχειρήσεων ( και μαζί τους, τη διατήρηση θέσεων εργασίας) που είχαν συνειδητά παραλείψει να είναι κοινωνικά υπεύθυνες.

Τις τελευταίες ημέρες βουλευτές της συμπολίτευσης σε μια συλλογική πρωτοβουλία απευθύνθηκαν στον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ζητώντας να αρθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί σχετικά με τη μουσική καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας, που υποχρεώνει τα καταστήματα να κλείνουν το αργότερο στις 22.45.

Η συλλογική αυτή πρωτοβουλία των βουλευτών της συμπολίτευσης δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος που ένα μέρος του πολιτικού αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχθεί, παραμένοντας στην αντίληψη των μικρο-διευθετήσεων και την ικανοποίηση αποσπασματικών αιτημάτων της εκλογικής τους βάσης ( είτε πρόκειται για βουλευτές, είτε για εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των τοπικών εργοδοτικών οργανώσεων).

Η σταδιακή επαναφορά σε μια νέα, υβριδικού τύπου, κανονικότητα είναι μια καλή ευκαιρία για να επανεξεταστούν επί μηδενικής βάσεως τα θεμελιώδη της εστίασης αλλά και του ευρύτερου χώρου της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Μια συμφωνία ειλικρίνειας για μια νομιμότητα που θα στηρίζεται σε ξεκάθαρους κανόνες για όλους είναι σήμερα το βασικό ζητούμενο από τον κόσμο της πολιτικής μεταρρύθμισης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Πότε και πώς θεμελιώνεται αστική ευθύνη του Δημοσίου λόγω βλάβης της υγείας από παρενέργειες εμβολίου
Opinion |

Πότε και πώς θεμελιώνεται αστική ευθύνη του Δημοσίου λόγω βλάβης της υγείας από παρενέργειες εμβολίου

Τι επισημαίνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος σε παράδοσή του προς τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Το Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου…
Opinion |

Το Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου…

Βασίστηκε σε ένα έγκλημα που έγινε τη δεκαετία του ’50 στην Κολομβία, όπου ο Καγετάνο Χεντίλε, συγχωριανός και φίλος του μεγάλου συγγραφέα δολοφονήθηκε, επειδή «πήρε» την παρθενιά της γυναίκας του Μιγκέλ Βαλένσια…

Flashback – Λάκης Σάντας: Ο εκουσίως αφανής ήρως και ταπεινός συνάδελφος στον ΔΟΛ!
Opinion |

Λάκης Σάντας: Ο εκουσίως αφανής ήρως και ταπεινός συνάδελφος στον ΔΟΛ!

Η γνωριμία μου πριν από πενήντα χρόνια στη Διεκπεραίωση Εφημερίδων και Περιοδικών του ΔΟΛ με τον απλό, ταπεινό, χαρούμενο, εργατικό και αποτελεσματικό και πάντα φίλο ήρωα, ο οποίος συνεχώς απέφευγε, παρά την επιμονή μου, να μού μιλάει για την ηρωική πράξη του, και προτίμησε να εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και όχι κάπου ως “κρατικοδίατος”