H ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η επιτάχυνση των επενδυτικών τους σχεδίων αποτελούν προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου, αφού στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως οι ιδιωτικές επενδύσεις σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης θα μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια και θα διατηρήσουν υψηλούς τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στα μέλη της Ελληνικής Παραγωγής αναφέρθηκε στην προσπάθεια μείωσης του επενδυτικού κενού που είχε προκαλέσει η δεκαετής κρίση και επέτεινε η πανδημία, υποστηρίζοντας πως η επανεκκίνηση της οικονομίας περνά μέσα από την αύξηση της ρευστότητας των κερδοφόρων επιχειρήσεων και την πρόσθετη μείωση της φορολογίας τους.

Παράλληλα τόνισε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εμπεριέχει κάθε είδους μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και βασικές πρωτοβουλίες μέσα από δάνεια και συγκεκριμένες τομεακές επιδοτήσεις, και επισήμανε πως για πρώτη φορά ένα τέτοιο επενδυτικό εργαλείο έχει τόσο μεγάλη αναλογία συμμετοχής ιδιωτικών επενδύσεων.

Η μεγάλη πτώση των επιτοκίων δανεισμού ως απόρροια της εμπιστοσύνης των αγορών για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, η μείωση των φορολογικών συντελεστών κέρδους από το 24% στο
22%, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ο περιορισμός κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες της προκαταβολής φόρου, η έκπτωση κατά 100% στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, η αύξηση των δανειακών κεφαλαίων κατά 4-5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις τράπεζες αλλά και άλλες διευκολύνσεις σχετικά με τη μορφή και τη διάρκεια των αποσβέσεων έχουν δημιουργήσει ένα αξιοζήλευτο επενδυτικό περιβάλλον που οι έλληνες επιχειρηματίες δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν βιώσει.

Γι’ αυτό και τουλάχιστον 60 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλους τους κλάδους της οικονομίας, που το γνωρίζουν καλά, έχουν δρομολογήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ ώστε να βρεθούν στην αφετηρία της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζοντας στα ίσα τους ξένους ανταγωνιστές τους.

Ανάπτυξη ΑΠΕ

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ, με ψηφιοποίηση δικτύων και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και η είσοδος στις τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ. Το νέο business plan για την περίοδο 2021-2023, όπως έχει δηλώσει ο CEO κ. Γ. Στάσσης, περιλαμβάνει επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να στηρίξουν τις ΑΠΕ, αλλά και την αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ο μετασχηματισμός της επιχείρησης περιλαμβάνει και την αξιοποίηση των 242.000 χιλιομέτρων δικτύων ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τη μεταφορά οπτικών ινών προκειμένου η ΔΕΗ να μετεξελιχθεί και σε πάροχο υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες.

Ενέργεια – υποδομές

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας χωρισμένο σε ενέργεια και υποδομές. Στην ενέργεια δρομολογούνται έργα εγκατάστασης ΑΠΕ 700 εκατ. ευρώ, έργα αποθήκευσης μέσω αντλησοταμίευσης 800 εκατ. ευρώ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων 200 εκατ. ευρώ και έργα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο 300 εκατ. ευρώ. Στις υποδομές ξεχωρίζουν οι παραχωρήσεις, το αεροδρόμιο στο Καστέλι και το Καζίνο στο Ελληνικό.

Η Motor Oil δημιουργεί νέο συγκρότημα κατεργασίας νάφθας. Η συγκεκριμένη επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και κηροζίνης και υδρογόνου.

H Mytilineos προχώρησε στην απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW. Η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, με συνολικό προϋπολογισμό 888 εκατ. ευρώ.

Στη νέα εποχή

Τα Ελληνικά Πετρέλαια με τη σειρά τους επενδύουν 130 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη. Στόχος είναι το πάρκο να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2020. Θα παράγει ρεύμα μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοι- κοκυριά.

Η νέα μονάδα στο εργοστάσιο στις Σάπες της Ροδόπης και επιπλέον 250 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις σε βάθος πενταετίας οδηγούν τη φαρμακοβιομηχανία Pharmaten στη νέα εποχή. Στόχος της αμιγώς εξαγωγικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι η ανάπτυξη και διάθεση στοχευμένων τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων, που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα χορήγησης και να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

Μια «παγωμένη επένδυση» λόγω της πανδημίας επανεκκινεί και θα δώσει ισχυρές ανάσες στον κατασκευαστικό κλάδο. Πρόκειται για την επέκταση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά του από 26 εκατομμύρια επιβάτες (το 2019) σε 33 εκατομμύρια. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η Ελβάλ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του επενδυτικού της σχεδιασμού στα Οινόφυτα ύψους 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση νέου θερμού ελάστρου και έχει ξεκινήσει το επόμενο διετές στάδιο του προγράμματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της νέας παραγωγικής δυναμικότητας.

Ανάπτυξη 5G

Στα παραπάνω επενδυτι- κά προγράμματα έρχονται να προστεθούν η ανάπτυξη των 5G δικτύων από ΟΤΕ, Vodafone και Wind, η υλοποίηση της πρώτης φάσης ανάπλασης στο Ελληνικό από τη Lamda Development και τους εταίρους της, μεγάλες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα με την έλευση και ξένων κεφαλαίων και η δημιουργία υδροπονικών θερμοκηπίων ντομάτας στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, εκτός από τους μεγάλους ομίλους, ισχυρές περιφερειακές βιομηχανίες ενισχύουν τις γραμμές παραγωγής τους, όπως η Ελληνικά Γαλακτοκομεία στα Τρίκαλα, η Νιτσιάκος στα Γιάννενα, οι Μύλοι Σόγιας στην Κόριν- θο, η εταιρεία συσκευασίας Καράτζη στο Ηράκλειο και τα Πλαστικά Θράκης στην Ξάνθη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις