Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας υπολογίζεται ότι έφτασε το 2020 ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανεπάρκεια και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια για εξοικονόμηση πόρων.

Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση που ανακοινώθηκε σήμερα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Ενάντια στην Επισιτιστική Κρίση (GNAFC), μια διεθνή συμμαχία του ΟΗΕ, της ΕΕ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων.

Η ηχηρή προειδοποίηση της παγκόσμιας έκθεσης του 2021 για την διατροφική κρίση αποκαλύπτει ότι οι διενέξεις ή τα οικονομικά σοκ που συχνά συνδέονται με την πανδημία, σε συνδυασμό με έντονα καιρικά φαινόμενα, εξακολουθούν να εξωθούν εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία επισιτιστική ανεπάρκεια.

Τα ευρήματα της έκθεσης

Η έκθεση του GNAFC αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 155 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε επίπεδα κρίσης ή ακόμα χειρότερα, σε 55 σημεία του πλανήτη το 2020.

Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με αύξηση κατά περίπου 20 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019, εγείροντας ηχηρή προειδοποίηση για την ανησυχητική τάση που επιβεβαιώνεται. Ότι, δηλαδή, η επισιτιστική ανασφάλεια διατηρεί την αδιάλειπτη αυξητική της τάση από το 2017, οπότε και εκδόθηκε η πρώτη σχετική έκθεση.

Από αυτά τα 155 εκατομμύρια ανθρώπων, 133.000 κατατάσσονται στο πιο σοβαρό στάδιο αυτού που χαρακτηρίζεται ως επισιτιστική ανασφάλεια, το στάδιο 5, της καταστροφής. Αφορά τη Μπουργκίνα Φάσο, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη, όπου χρειάστηκε άμεση επέμβαση για να αποτραπεί η εξάπλωση θανάτων και η κατάρρευση ζωών.

Ακόμη, τουλάχιστον 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε 38 χώρες αντιμετώπισαν ανάγκη για έκτακτη βοήθεια (επίπεδο 4). Αυτό σημαίνει πως βρέθηκαν ένα βήμα πριν λιμοκτονήσουν.

Επιπλέον, σε 39 χώρες οι οποίες αντιμετώπισαν διατροφική κρίση κατά τη διάρκεια των πέντε ετών στη διάρκεια των οποίων εκδίδει την ετήσια έκθεσή του το δίκτυο, οι πληθυσμοί που επηρεάστηκαν από υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανεπάρκειας (επίπεδα από 3 μέχρι 5) αυξήθηκαν από 94 εκατομμύρια σε 147 εκατομμύρια μεταξύ του 2016 και του 2020.

Προκαλεί δέος το γεγονός ότι σε 55 χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποσιτισμού περισσότερα από 75 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υπολείπονται σημαντικά του φυσιολογικού ύψους και περισσότερα από 15 εκατομμύρια του φυσιολογικού βάρους.

Χώρες στην Αφρική εξακολουθούν να πλήττονται δυσανάλογα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο από επισιτιστική ανασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 98 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια (στοιχεία 2020), που σημαίνει ότι 2 στους τρεις στο σύνολο των 155 εκατομμυρίων σε όλο τον πλανήτη είναι κάτοικοι αφρικανικών χωρών.

Ποιες είναι οι αιτίες

Οι αιτίες πίσω από αυτά τα δεδομένα που προκαλούν τουλάχιστον δέος και αποτελούν όνειδος στην εποχή της αφθονίας τροφίμων ξεκινούν από τις συρράξεις. Αυτή η αιτία ώθησε 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία επισιτιστική ανεπάρκεια το 2020, 23 εκατομμύρια περισσότερους από ό, τι το 2019.

Επίσης, τα οικονομικά σοκ που δέχθηκαν οι οικονομίες, κυρίως λόγω της πανδημίας στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, αντικατέστησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μέχρι πέρσι αποτελούσαν τη δεύτερη βασική αιτία για την ακραία φτώχεια. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε 17 περιοχές του πλανήτη έφτασαν σε αυτά τα επίπεδα εξαιτίας οικονομικής κρίσης, έναντι 24 εκατομμυρίων σε 8 χώρες το 2019. Την ίδια στιγμή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, όταν ο αντίστοιχος αριθμός του 2019 ήταν 34 εκατομμύρια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνεται στην έκθεση του GNAFC, ενώ οι συρράξεις παραμένουν κυρίαρχη αιτίας για τις διατροφικές κρίσεις και το 2020, η Covid-19 και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της καθώς και τα καιρικά φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να επιδρούν αρνητικά στις πιο εύθραυστες οικονομίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή