Ήταν μια αναμέτρηση η οποία ενδεχομένως να αποδειχθεί σημείο καμπής για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο, όπως ήδη σημειώνουν ορισμένοι, να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την πολιτική ηγεμονία των Σοσιαλιστών και της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

Εκτός των άλλων, ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν θα έχει πλέον στο πλευρό του τον ηγέτη των συγκυβερνώντων Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος ανακοίνωσε την οριστική του αποχώρηση από την ενεργό πολιτική – κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «καταστροφικό αποτέλεσμα» στη Μαδρίτη.

Το σίγουρο είναι πως οι χθεσινές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, με συμμετοχή η οποία ξεπέρασε το 74% (έναντι 64% το 2019), έληξαν με ένα αδιαμφισβήτητο θρίαμβο για το Λαϊκό Κόμμα, που διπλασίασε τόσο το ποσοστό του όσο και τις έδρες του. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (σε πάνω από το 99% των τμημάτων), το βασικό κόμμα της ισπανικής Δεξιάς συγκέντρωσε το 44,7% των ψήφων (22% πάνω από το 2019) και 65 έδρες (έναντι 30).

Πλειοψηφία με το ακροδεξιό Vox

Κατάφερε, έτσι, να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την απόλυτη πλειοψηφία στην 136μελή τοπική βουλή. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσει να ελέγχει τη Μαδρίτη, διευρύνοντας μια παράδοση 26 ετών. Θα το πετύχει δε με τη στήριξη των 13 βουλευτών (έναντι 12 το 2019) του ακροδεξιού Vox – το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως στήριζε και την απερχόμενη κυβέρνηση, ενώ συμμετέχει και σε αυτήν της Ανδαλουσίας.

Η σύγκριση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών δείχνει ότι το Λαϊκό Κόμμα απορρόφησε σχεδόν το σύνολο των ψήφων που είχαν συγκεντρώσεις τότε οι Ciudadanos. Το ίδιο συνέβη και με σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης των Σοσιαλιστών, οι οποίοι υπέστησαν συντριβή.

Για του λόγου το αληθές, από το 27,4% και τις 37 έδρες του 2019 υποχώρησαν στο 16,9% και τις 24 έδρες, με αποτέλεσμα να χάσουν όχι μόνο την πρωτιά, αλλά και τη δεύτερη θέση από ένα νέο σχετικά αριστερό σχήμα, το Περισσότερη Μαδρίτη, που συγκέντρωσε 17% και επίσης 24 έδρες, έναντι 14,7% και 20 εδρών το 2019.

Όσο για τους Unidos Podemos, αν και ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα. Κι αυτό ήταν κάτι που φαίνεται πως οριστικοποίησε την ήδη ειλημμένη απόφαση του ηγέτη τους να… συνταξιοδοτηθεί πολιτικά.

«Ελευθερία» από τα lockdown!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό σύνθημα με το οποίο κατέβηκε σε αυτές τις εκλογές η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος, Ίσαμπελ Ντίας Αγιούσο, ήταν «Ελευθερία». Με αυτό δε φωτογράφιζε τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19, τα οποία άλλωστε ποτέ δεν υποστήριξε ουσιαστικά και δεν εφάρμοσε πλήρως, παρά τις υποδείξεις της κεντρικής κυβέρνησης και των επιδημιολόγων.

«Σήμερα η ελευθερία νίκησε στη Μαδρίτη, αύριο θα νικήσει σε όλη την Ισπανία», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, υιοθετώντας πλήρως την τακτική της Αγιούσο. Πλέον, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να κάνει πιο φιλόδοξα σχέδια, καθώς δείχνει να ανακάμπτει από μια σειρά αποτυχιών – όπως των γενικών εκλογών του 2019, όταν το Λαϊκό Κόμμα σημείωσε το χειρότερο ιστορικά αποτέλεσμά του, αλλά και των περιφερειακών στην Καταλονία, τον Φεβρουάριο, όπου έλαβε μόλις 4%.

«Ο Σάντσεθ βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση (…) Το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο ο Σάντσεθ είναι σε θέση να κυβερνήσει με το… απόβαρο των Podemos, ποντάροντας τα πάντα στα κονδύλια της ΕΕ», δήλωσε στους Financial Times ο Νάτσο Τορεμπλάνκα, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Στον δρόμο της Ιταλίας;

Πράγματι, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Ιταλίας, η προσμονή περίπου 140 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια μιας κυβέρνησης που θα θεωρείται αδύναμη πολιτικά. Έτσι, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε σοβαρές πολιτικές ανακατατάξεις στην Ισπανία – ενδεχομένως και νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή