«Η θητεία του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναμφίβολα επιφέρει πλήγμα διαρκείας στην εμπιστοσύνη των δημοκρατικών εταίρων τους στην Ευρώπη».

Η διαπίστωση την οποία έκανε μιλώντας στο γερμανικό Der Spiegel ο επικεφαλής της Συμμαχίας των Δημοκρατιών, Γιόνας Παρέγιο-Πλέσνερ επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας που διεξήγε το ινστιτούτο Latana σε 53 χώρες, στο διάστημα 24 Φεβρουαρίου-14 Απριλίου, με πάνω από 53.000 συμμετέχοντες. Σημειώνεται πως το Latana ιδρύθηκε από τον πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρωθυπουργό της Δανίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Καλός ο Μπάιντεν, αλλά…

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, παρά την ευεργετική επίδραση που έχει για την εικόνα της υπερδύναμης η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, είναι περισσότεροι εκείνοι που εξακολουθούν να θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα τους σε σύγκριση με την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, πάντα με βάση την έρευνα, το 44% στρέφει το «δάχτυλό» του προς τις ΗΠΑ απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, έναντι 38% προς την Κίνα και 28% προς τη Ρωσία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ειδικά σε ορισμένες χώρες η αύξηση των θετικών εκτιμήσεων για τις ΗΠΑ φτάνει ή και ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του 2020.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ως μεγαλύτερη απειλή για τις δημοκρατίες δεν αντιμετωπίζεται, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, η ανάμιξη ξένων χωρών σε εκλογικές διαδικασίες ή ο «ρωσικός δάκτυλος», αλλά η ενίσχυση και ο ρόλος των αποκαλούμενων «μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Η κορυφαία δε απειλή είναι, σύμφωνα με την έρευνα, οι οικονομικές ανισότητες και ο περιορισμός στην ελεύθερη έκφραση.

Απογοήτευση για την πανδημία

Επίσης, όσον αφορά την πανδημία της Covid-19, το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο με την απάντηση που έδωσαν οι κυβερνήσεις – έναντι 51% ένα χρόνο νωρίτερα. Ταυτόχρονα, το 53% εκτιμά ότι υπάρχει δυσανάλογος περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών, έναντι 45% πέρυσι.

Γενικότερα, το 81% θεωρεί τη δημοκρατία πολύ σημαντικό στοιχείο – με το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 92%, να καταγράφεται στην Ελλάδα, όπου πάντως μόλις το 40% θεωρεί τη χώρα δημοκρατική. Ωστόσο, μόνο οι μισοί δηλώνουν πως έχουν την αίσθηση πως στη χώρα τους υπάρχει δημοκρατία – με την τάση, μάλιστα, να ενισχύεται διαρκώς…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας