
Ο Κινέζος πρωθυπουργός ήξερε καλά πού να «πατήσει» την Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν την Τετάρτη. Αφήστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελάτε να συζητήσουμε γι’ αυτό που πραγματικά σας καίει, δηλαδή τις μπίζνες – είπε με απλά λόγια ο Λι Κεκιάνγκ στην καγκελάριο της Γερμανίας.
«Είναι γεγονός ότι Κίνα και Γερμανία έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα. Όμως, η γνώμη μου είναι ότι όσο καθεμία από τις δύο πλευρές σέβεται τα θεμελιώδη συμφέροντα και τις βασικές ανησυχίες της άλλης, όσο επικοινωνούμε στη βάση της ισότιμης μεταχείρισης και της αμοιβαίας μη εμπλοκής στα εσωτερικά ζητήματα, όσο περιορίζουμε τις διαφορές και επικεντρώνουμε στη συνεργασία, τότε θα μπορούμε να δημιουργούμε ευνοϊκές συνθήκες για ομαλό διάλογο και συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κεκιάνγκ, κατά την εναρκτήρια παρέμβασή του στον έκτο γύρο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Γερμανίας-Κίνας.
Με βάση το διπλωματικό… σαβουάρ βιβρ, δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρός. Φάνηκε δε ότι τα λόγια του έπιασαν τόπο, καθώς η Μέρκελ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα «καυτά» θέματα των Ουιγούρων και της Σιντζιάνγκ, ενώ περιορίστηκε στο να ζητήσει «διάλογο» για να ανθρώπινα δικαιώματα.
Επενδυτική συμφωνία
Είναι προφανές ότι προετοιμάζοντας την παρέμβαση που θα έκανε μαζί με το επιτελείο της – η οποία ακολουθεί πιστά την πολιτική που έχει εφαρμόσει το Βερολίνο έναντι του Πεκίνου τα πολλά τελευταία χρόνια – στο μυαλό της καγκελαρίου κυριαρχούσε μία φράση, που είναι πλέον παγκοσμίως γνωστή: Είναι η οικονομία, ανόητοι!
Το ίδιο, άλλωστε, είχε συμβεί και πέρυσι, όταν η ίδια άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της για να εγκρίνουν την επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας πριν το τέλος του 2020 και όσο η Γερμανία ασκούσε την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ – κάτι που τελικά πέτυχε, κυριολεκτικά στο παρά πέντε.
Σε αυτό το φόντο, οι κυρώσεις που «αντάλλαξαν» ΕΕ και Κίνα πρόσφατα περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς για την ώρα – λόγω και της επιμονής των Γερμανών – δεν αγγίζουν τον «πυρήνα» των διμερών σχέσεων.

Όταν μιλούν οι αριθμοί
Όσοι διατηρούν οποιαδήποτε αμφιβολία για τα παραπάνω, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στα επίσημα στοιχεία. Αυτά που δείχνουν ότι το 2020 και για πέμπτο συνεχόμενο έτος, η Κίνα υπήρξε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με τις διμερείς συναλλαγές να φτάνουν στα 212 δισ. ευρώ – ένα ποσό που ξεπερνά το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι ένας από τους λόγους που η γερμανική οικονομία άντεξε απέναντι στην πρωτόγνωρη κρίση που προκάλεσε η πανδημία είναι και το γεγονός ότι οι εξαγωγές προς την Κίνα παρέμειναν σταθερές, στα 95 δισ. ευρώ – σε αντίθεση με τις αντίστοιχες προς τις ΗΠΑ, που μειώθηκαν κατά 12,5%. Όσο για τις εισαγωγές από την Κίνα προς τη Γερμανία, αυξήθηκαν κατά 5,6%, στα 116,3 δισ.

Eιδικά για ορισμένες γερμανικές επιχειρήσεις η αγορά της Κίνας έχει ζωτική σημασία για την επιβίωσή τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο όμιλος της Volkswagen, που με πάνω από 4 εκατομμύρια πωλήσεις (πριν το 2020, οπότε καταγράφηκε μια αναμενόμενη υποχώρηση) είναι ο ηγέτης της κινεζικής αγοράς αυτοκινήτων, ενώ διαθέτει εκεί το 40% περίπου των οχημάτων που παράγει συνολικά!
ΗΠΑ και Κίνα – το έλλειμμα «δαγκώνει»
Αξίζει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι ανάλογη σημασία έχουν και για τις Ηνωμένες Πολιτείες οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, καθώς η αξία τους πέρυσι ξεπέρασε τα 650 δισ. δολάρια. Εδώ, ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά με τη Γερμανία, όπου παρατηρείται μια σχετική ισορροπία ανάμεσα σε εισαγωγές και εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα για την αμερικανική πλευρά διαμορφώθηκε πάνω από τα 300 δισ. δολάρια, παρά τις κυρώσεις και τους δασμούς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Έτσι, η οικονομία παίζει και στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις τον πρωτεύοντα ρόλο, αλλά αντιστρόφως: Όσο το Πεκίνο δεν δέχεται συμφωνίες που θα οδηγήσουν στο περιορισμό του παραπάνω ελλείμματος, η επιθετικότητα της Ουάσιγκτον θα εντείνεται.
Και στα ανθρώπινα δικαιώματα…


Latest News

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα

Αύξηση εσόδων και κερδών για τη General Dynamics στο πρώτο τρίμηνο
Η General Dynamics ανακοίνωσε, για το πρωτο τρίμηνο, έσοδα 12,2 δισ. δολαρίων και κέρδη ύψους 994 εκατ. δολαρίων

Χρυσά μπόνους 80 εκατ. δολ. μοίρασε η Goldman Sachs σε Σόλομον και Γουόλντρον
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού

Τεράστια η ζημιά απο τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις Τραμπ, λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προειδοποίησε ότι οι «ασταθείς και απρόβλεπτες» ενέργειες του Λευκού Οίκου υπονομεύουν τις επιχειρήσεις

Πίσω ολοταχώς - Ο Τραμπ εξετάζει μειώσεις στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα
Σε δημοσίευμα της WSJ σημειώνεται ότι οι δασμοί στην Κίνα πιθανότατα θα μειωθούν σε περίπου 50% με 65%

Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από την οικονομική πολιτική Τραμπ - H δημοσκόπηση του Reuters
Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να ενισχύσει την οικονομία, αλλά 3 μήνες μετά την ορκομωσία του πολλοί φαίνονται απογοητευμένοι
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Ποιοι θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας στον αμερικανικό χάλυβα;
Τι θα χρειαστεί για να επιτύχει το όραμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναν ανεπτυγμένο βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ