Ο Amadeo Pietro Giannini (6 Μαΐου 1870 – 3 Ιουνίου 1949) ήταν Ιταλός-Αμερικανός τραπεζίτης γνωστός για τις πρωτοποριακές τραπεζικές τεχνικές του, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι χωρίς αυτόν δεν θα τελείωνε η γέφυρα Golden Gate του Σαν Φραντσίσκο, αλλά ούτε και η εμβληματική ταινία «Οσα παίρνει ο Ανεμος».

Σαν σήμερα το 1870 γεννήθηκε ο Amedeo Peter Giannini στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Στο Σαν Φρανσίσκο το 1904 ιδρύει την Τράπεζα της Ιταλίας για να εξυπηρετήσει την αναπτυσσόμενη εργατική τάξη της πόλης. Ο Giannini πιστώνεται ως ο εφευρέτης πολλών σύγχρονων τραπεζικών πρακτικών. Ειδικότερα, ο Giannini ήταν ένας από τους πρώτους τραπεζίτες που προσέφεραν τραπεζικές υπηρεσίες σε Αμερικανούς μεσαίας τάξης και όχι μόνο στην ανώτερη τάξη. Επίσης, πρωτοστάτησε στη δομή της εταιρείας χαρτοφυλακίου και ίδρυσε μια από τις πρώτες σύγχρονες πολυεθνικές χρηματοδοτικές επιχειρήσεις.

Ο πατέρας του Luigi Giannini αγόρασε ένα αγρόκτημα 40 στρεμμάτων στο Alviso το 1872 και καλλιεργούσε φρούτα και λαχανικά. Το 1876, ο Luigi δολοφονήθηκε από έναν υπάλληλο σε καβγά για μισθούς. Η χήρα του Βιρτζίνια, με δύο παιδιά και έγκυος με ένα τρίτο, ανέλαβε τη λειτουργία της επιχείρησης. Το 1880, η Βιρτζίνια παντρεύτηκε τον Lorenzo Scatena που ξεκίνησε την L. Scatena & Co. Ο Giannini φοιτούσε στο Heald College, αλλά εγκατέλειψε το κολέγιο το 1885, εγκατέλειψε και πήρε θέση πλήρους απασχόλησης ως μεσίτης προϊόντων για τη L. Scatena & Co.

Ο Giannini εργάστηκε ως μεσίτης προϊόντων, έμπορος προμηθειών και έμπορος λαχανικών για αγροκτήματα στην κοιλάδα Santa Clara με μεγάλη επιτυχία. Παντρεύτηκε την Clorinda, κόρη μεγιστάνα του Σαν Φρανσίσκο. Το 1892 πούλησε την επιχείρηση λαχανικών στους υπαλλήλους του και αποσύρθηκε στην ηλικία των 31 για να διαχειριστεί την περιουσία του πεθερού του. Αργότερα έγινε διευθυντής του Columbus Savings & Loan, στο οποίο ο πεθερός του είχε συμφέροντα. Ο Giannini παρατήρησε μια ευκαιρία να εξυπηρετήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό μεταναστών που δεν είχαν τράπεζα. Απογοητευμένος γιατί οι υπόλοιποι διοικούντες δεν είχαν την ίδια γνώμη, εγκατέλειψε το διοικητικό συμβούλιο και ίδρυσε τη δική του τράπεζα.

Ο Giannini ίδρυσε την Τράπεζα της Ιταλίας στο Σαν Φρανσίσκο στις 17 Οκτωβρίου 1904. Η τράπεζα στεγάστηκε σε ένα πρώην σαλούν για να εξυπηρετεί τον «ανθρωπάκο». Ήταν μια νέα τράπεζα για μετανάστες – εργάτες που άλλες τράπεζες δεν εξυπηρετούσαν. Οι καταθέσεις εκείνης της πρώτης ημέρας ανήλθαν σε  $8.780. Μέσα σε ένα χρόνο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν πάνω από 700.000 $ ($20,4 εκατομμύρια  σε δολάρια 2020). Ο σεισμός και οι πυρκαγιές του 1906 στο Σαν Φρανσίσκο ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος της πόλης. Παρά την καταστροφή, ο Giannini δημιούργησε μια προσωρινή τράπεζα, μαζεύοντας καταθέσεις, δίνοντας δάνεια, και διακηρύσσοντας ότι το Σαν Φρανσίσκο θα ξαναγεννηθεί από από τις στάχτες του.

Αμέσως μετά τον σεισμό, μετέφερε τα χρήματα του θησαυροφυλακίου στο σπίτι του έξω από τη ζώνη πυρκαγιάς στο τότε αγροτικό San Mateo. Οι πυρκαγιές είχαν θερμάνει τα θησαυροφυλάκια άλλων μεγάλων τραπεζών, έτσι ώστε η ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας από το άνοιγμά τους κινδύνευε να καταστρέψει το περιεχόμενο. Πολλά θησαυροφυλάκια διατηρήθηκαν κλειστά για εβδομάδες. Ο Giannini ήταν ένας από τους λίγους τραπεζίτες που μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα ανάληψης και να παρέχουν δάνεια, λειτουργώντας από μια σανίδα πάνω σε δύο βαρέλια στο δρόμο. Ο Giannini έκανε δάνεια με χειραψία σε όσους ενδιαφέρονταν να ανοικοδομήσουν. Χρόνια αργότερα, έλεγε ότι κάθε δάνειο εξοφλήθηκε.

Η τραπεζική υποκαταστημάτων εισήχθη από την Giannini λίγο μετά τη νομοθεσία του 1909 που επέτρεπε την υποκατάσταση τραπεζών στην Καλιφόρνια. Αγόρασε τράπεζες σε όλη την Καλιφόρνια και τελικά η Bank of Italy είχε εκατοντάδες καταστήματα σε ολόκληρη την πολιτεία.

Η Bank of America, Los Angeles ιδρύθηκε το 1923 από την Orra E. Monnette. Ο Giannini άρχισε να επενδύει στην τράπεζα επειδή οι συντηρητικοί επιχειρηματίες στο Λος Άντζελες ήταν λιγότερο δεκτικοί στην Τράπεζα της Ιταλίας από ό, τι ήταν στο Σαν Φραγκίσκο. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, οι Giannini και Monnette συμφώνησαν ότι το όνομα της Τράπεζας της Αμερικής εξιδανικεύει την ευρύτερη αποστολή της νέας τράπεζας.

Η Giannini βοήθησε στην καλλιέργεια της κινηματογραφίας και της οινοποιίας στην Καλιφόρνια. Δάνεισε στον Walt Disney τα κεφάλαια για την παραγωγή της «Χιονάτης», της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκου. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αγόρασε τα ομόλογα που χρηματοδότησαν την κατασκευή της Γέφυρας Golden Gate. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, χρηματοδότησε τον βιομήχανο Χένρι Κάιζερ και τις επιχειρήσεις του στηρίζοντας την πολεμική προσπάθεια. Μετά τον πόλεμο, επισκέφτηκε την Ιταλία βοήθησε στην ανοικοδόμηση των κατασταμένων εργοστασίων Fiat. Ο Giannini παρείχε επίσης κεφάλαια στους William Hewlett και David Packard για τη δημιουργία της Hewlett-Packard.

Είναι ο μόνος τραπεζίτης στη λίστα του ΤΙΜΕ με τους 100 ανθρώπους που καθόρισαν τον 20ο αιώνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή