Με την προθεσμία υποβολής να λήγει στις 9 Μαΐου, περίπου 20.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί οριστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που επιδοτεί (με κρατική επιδότηση) δάνεια ΜμΕ που επλήγησαν από τις επιπτώσεις των μέτρων για την πανδημία.

Την ίδια στιγμή το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την πλευρά των επιχειρηματιών δημιουργεί «ουρές» αιτημάτων στα γραφεία των λογιστών, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να τα διεκπεραιώσουν μέχρι την ημερομηνία λήξης της υποβολής αιτήσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει αιτηθεί στους θεσμούς παράταση του προγράμματος για έναν μήνα τουλάχιστον, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις να ωφεληθούν από αυτό.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς να χρειάζεται η επισύναψη στοιχείων και δικαιολογητικών που υπάρχουν σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης δανείων και σε δημόσιους φορείς. Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» καλύπτει πληττόμενες επιχειρήσεις (μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών – επιτηδευματιών) που βαρύνονται με εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους  οι τράπεζες, δυνητικά από τα δύο προγράμματα, «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», θα επιδοτηθούν για 9 μήνες οι δόσεις περίπου 250.000 δανείων, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Με το πρόγραμμα Γέφυρα 2 επιδοτείται η μηνιαία δόση επιχειρηματικών δανείων (τόκοι και κεφάλαιο) για 8 μήνες κατά 80%. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει το 90% για τους συνεπείς δανειολήπτες. Το ποσοστό της επιδότησης για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μέχρι 80%, προκειμένου να βοηθηθούν και να ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Βασική προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι τα έσοδα της επιχείρησης το έτος 2020 να ήταν μειωμένα κατά τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με το έτος 2019. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους μέχρι τις 9 Μαΐου.

Η συνεισφορά του Δημοσίου για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ανέρχεται σε:

–  90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, 80% για το 2ο τρίμηνο και  70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες για τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

– 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, 70% για το 2ο τρίμηνο και 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις