Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), η εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργεί το Σώμα στις επιχειρήσεις και η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, είναι το τρίπτυχο με το οποίο το υπουργείο Εργασίας θα επιχειρήσει να ελέγξει – το «καλώς έχειν» – δηλαδή τη πιστή εφαρμογή των νέων μέτρων στην αγορά εργασίας.

«Η αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ σε συνδυασμό με την επανάσταση που θα φέρει η λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της διευθέτησης του ωραρίου και της εφαρμογής του τετραημέρου εργασίας», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην αγορά εργασίας πριν καν εφαρμοστεί το νέο μέτρο.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και αδήλωτων και κατ’ επέκταση απλήρωτων υπερωριών», σημειώνει και προσθέτει πως για τα προβλήματα λύση «περνάει μέσα από τον μηχανισμό του ΣΕΠΕ».

Χαρακτηρίζει την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας ως «επανάσταση» και σημειώνει ότι με την νέα αυτή μέθοδο καταγραφής το υπουργείο «θα ελέγχει την τήρηση των υπερωριών έτσι ώστε οι εργοδότες να µην ‘κλέβουν’ τους εργαζόμενους».

Η ψηφιακή κάρτα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις (όπως οι τράπεζες, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κλπ.) και θα επεκταθεί σταδιακά και στην υπόλοιπη αγορά εργασίας.

Μέσω του αναβαθμισμένου συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και µε τον κεντρικό έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, θα καταγράφονται αυτόματα (online) οι χρόνοι προσέλευσης, αποχώρησης, υπερωριών και υπερεργασίας των εργαζομένων.

Θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις για τυχόν παραβιάσεις που αφορούν τη «μαύρη παράνομη εργασία», την μη τήρηση των κανόνων για το ωράριο εργασίας και τις αδήλωτες υπερωρίες. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει ένας πλήρης ψηφιακός χάρτης της αγοράς, που θα εγγυάται την η καλύτερη και πιστότερη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Το σύστημα αυτό, σημειώνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Χατζηδάκης, θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε – καλύτερα – μια σειρά παρεμβάσεις που προωθεί το νομοσχέδιο, όπως είναι «το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά