
Μειωμένη κατά 29% σε σχέση με το 2020 αναμένεται η παραγωγή βερίκοκου στην Ελλάδα, φτάνοντας μόλις τους 55.000 τόνους, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις. Η καλλιέργεια του βερίκοκου, (όπως και τα ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα) ήταν μία απ’ αυτές που χτυπήθηκε άσχημα από τον παγετό της άνοιξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφήνοντας πίσω εκτεταμένες ζημιές. Η ίδια άσχημη εικόνα με μειωμένες παραγωγές επικρατεί και στις υπόλοιπες παραγωγικές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) όπου η φετινή χρονιά θα φέρει και τις μικρότερες συγκομιδές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάστηκαν στην πρώτη σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων της Έκθεσης Medfel, η παραγωγή του βερίκοκου στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει σημαντική μείωση αυτή τη σεζόν. Ο αντίκτυπος του παγετού, στις αρχές Απριλίου, στις κύριες χώρες παραγωγής της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας αναμένεται να είναι σοβαρός.
Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι ο όγκος των ευρωπαϊκών βερίκοκων ανέρχεται συνολικά σε 344.000 τόνους, 20% κάτω από το 2020 και 40% λιγότερο από τον μέσο όρο για το 2015-2019.
Η Ιταλία προβλέπεται να παράγει 154.200 τόνους, η Ισπανία 86.800 τόνους, η Ελλάδα 55.000 τόνους και η Γαλλία 47.400 τόνους.
Η γαλλική συγκομιδή βερίκοκου προβλέπεται να είναι μια από τις χαμηλότερες των 30 ετών, με την πτώση στην περιοχή Ρον-Άλπεις να είναι η πιο έντονη.
Η πρόβλεψη για την Ελλάδα είναι 29% κάτω το 2020, ενώ ο όγκος προβλέψεων της Ισπανίας είναι 15% μικρότερος από πέρυσι, αλλά 31% κάτω στον πενταετή μέσο όρο της χώρας.


Latest News

Ποια αγροτικά προϊόντα θα πάρουν λεφτά από την ΚΑΠ - Όλες οι δράσεις και παρεμβάσεις
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν παραγωγοί φρούτων και λαχανικών, ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, μελιού και κρασιού

Ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία για το γάλα με την εφαρμογή iMilk Elgo
Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κυρίως στους παραγωγούς/κτηνοτρόφους και τις γαλακτοβιομηχανίες

Οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις στη νέα ΚΑΠ
Τι απασχόλησε την 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027

Ρεκόρ για το μανταρίνι - Σταθερά βήματα για τη φράουλα
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 2.3.2023

Παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
Δημιουργία προϋποθέσεων για την αειφορική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας

Κατασκευή δικτύων για το αρδευτικό πρόβλημα των Τρικάλων
Ο προϋπολογισμός της διακήρυξης ανέρχεται σε 13.100.000 ευρώ

Στη Βουλή η προστασία και η αειφόρος χρήση του εδάφους
Τα υγιή εδάφη αποτελούν την πηγή του 95% των τροφίμων που καταναλώνουμε, φιλοξενούν πάνω από το 25% της βιοποικιλότητας στον κόσμο

Νέα αυστηρά όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων
Δύο χημικές ουσίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τις μέλισσες

Γεωργαντάς: «Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας»
Το Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Νέα πληρωμή ύψους 21,2 εκατ. ευρώ σε νέους αγρότες - Ποιους αφορά
Πότε θα δουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα