Μειωμένη κατά 29% σε σχέση με το 2020 αναμένεται η παραγωγή βερίκοκου στην Ελλάδα, φτάνοντας μόλις τους 55.000 τόνους, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις. Η καλλιέργεια του βερίκοκου, (όπως και τα ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα) ήταν μία απ’ αυτές που χτυπήθηκε άσχημα από τον παγετό της άνοιξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφήνοντας πίσω εκτεταμένες ζημιές. Η ίδια άσχημη εικόνα με μειωμένες παραγωγές επικρατεί και στις υπόλοιπες παραγωγικές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) όπου η φετινή χρονιά θα φέρει και τις μικρότερες συγκομιδές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάστηκαν στην πρώτη σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων της Έκθεσης Medfel, η παραγωγή του βερίκοκου στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει σημαντική μείωση αυτή τη σεζόν. Ο αντίκτυπος του παγετού, στις αρχές Απριλίου, στις κύριες χώρες παραγωγής της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας αναμένεται να είναι σοβαρός.

Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι ο όγκος των ευρωπαϊκών βερίκοκων ανέρχεται συνολικά σε 344.000 τόνους, 20% κάτω από το 2020 και 40% λιγότερο από τον μέσο όρο για το 2015-2019.

Η Ιταλία προβλέπεται να παράγει 154.200 τόνους, η Ισπανία 86.800 τόνους, η Ελλάδα 55.000 τόνους και η Γαλλία 47.400 τόνους.

Η γαλλική συγκομιδή βερίκοκου προβλέπεται να είναι μια από τις χαμηλότερες των 30 ετών, με την πτώση στην περιοχή Ρον-Άλπεις να είναι η πιο έντονη.

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα είναι 29% κάτω το 2020, ενώ ο όγκος προβλέψεων της Ισπανίας είναι 15% μικρότερος από πέρυσι, αλλά 31% κάτω στον πενταετή μέσο όρο της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO