Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, εξέπληξαν δυσάρεστα τους αναλυτές που ανέμεναν περισσότερες προσλήψεις. Και ακολούθησαν αναλύσεις και προβληματισμοί για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Εξάλλου, ήταν το πρώτο μετά από μια σειρά εντυπωσιακών στοιχείων που ήταν κατώτερο των προσδοκιών.

Το βέβαιο είναι ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ταχύτατης ανάκαμψης και δεν είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζομένους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Και στο αυτό το σημείο, είναι που μπορεί κανείς να διαβάσει διαφορετικά τα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση.

Διαβάζοντας κανείς τον αμερικανικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, υπάρχουν κάποιοι τομείς στην οικονομία που αναζητούν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν.

Επίσης, οι μεταποιητικές μονάδες της χώρας ετοιμάζονται για περίπου μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας, μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα δίκτυα τροφοδοσίας.

Χαρακτηριστικό είναι σχόλιο του δικτύου CNN, το οποίο σχολιάζοντας τα στοιχεία για την απασχόληση, τονίζει ότι «ο απογοητευτικός αριθμός θέσεων εργασίας μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στους εργοδότες που δεν μπόρεσαν να βρουν τους εργαζόμενους που αναζητούν».

Οι παράμετροι σε αυτό είναι αρκετές: σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παραμένει η ανησυχία για τη φροντίδα των παιδιών εν μέσω πανδημίας, που κρατά μακριά αρκετούς εργαζόμενους (κυρίως μητέρες), ενώ κάποιοι επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Υπάρχουν επίσης, και αυτοί που προτιμούν να λαμβάνουν τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και άλλες επιδοτήσεις, από το να αναζητήσουν εργασία.

Η έλλειψη εργαζομένων θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν πλήρως, καθώς επιστρέφουν οι πελάτες.

Η Bank of America εκτιμά ότι 4,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι που ήταν στο εργατικό δυναμικό πριν από την πανδημία παραμένουν στο περιθώριο.

Ο δείκτης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό – το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που εργάζεται ή αναζητά εργασία – αυξήθηκε σε 61,7% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο σε 13 μήνες. Αλλά αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία πριν από την πανδημία, θα διαπιστώσει ότι ότι πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό το 1977.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ