Στο πλαίσιο της συνόδου των ηγετών ΕΕ-Ινδίας στο Πόρτο συνήφθη μεταξύ των δύο πλευρών συνολική εταιρική σχέση συνδεσιμότητας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για τη στήριξη της ανθεκτικής και βιώσιμης συνδεσιμότητας τόσο στην Ινδία όσο και σε τρίτες χώρες και περιοχές.

Η ΕΕ και η Ινδία μαζί αντιπροσωπεύουν σήμερα μια αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων καταναλωτών, με συνδυασμένο ΑΕΠ ύψους 16,5 τρισ. ευρώ ετησίως. Μέχρι το 2030, η Ινδία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με διάμεση ηλικία μόλις 31 ετών. Μελέτες δείχνουν ανάπτυξη άνω του 250 % στη βασική ψηφιακή οικονομία της Ινδίας μεταξύ 2019 και 2025.

Με αφορμή αυτή την έναρξη της συνεργασίας, η Eurostat δημοσίευσε έναν χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία της εμπορικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ινδίας. Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία από τα οποία φαίνονται οι χώρες-μέλη της Ένωσης με τις υψηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις προς την ασιατική χώρα.

Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο για την ΕΕ μετά το 2019

Η Ινδία αποτελεί τον ενδέκατο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ τόσο σε επίπεδο εισαγωγών όσο και σε επίπεδο εξαγωγών. Ειδικότερα, από εκεί προέρχεται το 1,7% των προϊόντων που εισάγει η ΕΕ από τρίτες χώρες, ενώ αντιπροσωπεύει των 1,9% των συνολικών εξαγωγών της Ένωσης προς τρίτες χώρες.

Το 2020 το εμπορικό ισοζύγιο για την ΕΕ ήταν αρνητικό με το έλλειμμα να υπολογίζεται στα 0,9 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, η αξία των προϊόντων που εισήγαγε από την Ινδία ανήλθε σε 33 δισ. ευρώ, ενώ οι αποστολές ευρωπαϊκών προϊόντων έφτασαν σε 32,2 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω Covid-19 η οποία έπληξε καίρια το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ινδίας, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές προς την ασιατική χώρα να καταγράφουν μείωση κατά 16% και οι εισαγωγές κατά 17% . Σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα για το ισοζύγιο της ΕΕ παρέμεινε αρνητικό αν και μικρότερο από το 2019 όταν ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση απέχει από τα επίπεδα της δεκαετίας 2009-2018, όταν το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραφε πλεονάσματα.

Τι εξάγει- τι εισάγει η ΕΕ

Οι κατηγορίες «μηχανήματα και οχήματα», «χημικά» και «άλλα βιομηχανικά προϊόντα» κυριάρχησα στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Ινδία. Οι ίδιες κατηγορίες με διαφοροποιήσεις ως προς τα ποσοστά διαμόρφωσαν και το σύνολο των εισαγωγών.

Η Γερμανία σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για την Ινδία

Μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, η Γερμανία αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ινδικών προϊόντων με αξία που ανήλθε πέρσι σε 7 δισ. ευρώ. Ακολούθησε η Ιταλία (4,2 δισ. ευρώ), η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο (από 3,9 δισ. ευρώ). Η Γερμανία, όμως, εμφάνισε και πλεονασματικό ισοζύγιο, αφού οι αποστολές αγαθών προς την Ινδία έφτασαν τα 10,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα και η Γαλλία, η οποία εξήγαγε προϊόντα αξίας 5,7 δισ. ευρώ, το Βέλγιο 4,5 δισ. Ευρώ και η Ιταλία 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή