Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών είναι πιθανόν να εκτιναχθούν οι τιμές των καυσίμων πυροδοτώντας ντόμινο ανατιμήσεων στην αμερικανική αγορά μετά το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από προχθές με την επίθεση χάκερ στο δίκτυο αγωγών της Colonial Pipeline, που προμηθεύει καύσιμα σε όλη τη χώρα.

Η εταιρεία έκλεισε τα συστήματά της, την Παρασκευή, για να περιορίσει την απειλή, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί το δίκτυο και παρά τις τεράστιες προσπάθειες που διεξάγονται, η ζημιά θα αργήσει να αποκατασταθεί.

Το δίκτυο της Colonial που εκτείνεται από τα διυλιστήρια στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού μεταφέρει περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το Χιούστον προς τη Νότιο Καρολίνα και άλλα 900 χιλιάδες βαρέλια προς τη Νέα Υόρκη. Επίσης εξυπηρετεί απευθείας σημαντικά αεροδρόμια της χώρας, όπως το διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα.

Το κλείσιμο των αγωγών έχει σαν αποτέλεσμα ήδη οι παράγοντες του κλάδου να αναζητούν άρον-άρον εναλλακτικούς τρόπους για τη διακίνηση και παράδοση των καυσίμων σε όλη τη χώρα, κυρίως οδικώς και μάλιστα σε ένα διάστημα που η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση, ο κόσμος έχει επιστρέψει στα γραφεία και τα ταξίδια έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Ένα παρατεταμένο shutdown στο δίκτυο της Colonial εκτιμάται, σύμφωνα με αναλυτές, πως μπορεί να εκτοξεύσει την εθνική τιμή της βενζίνης πάνω από το όριο των 3 δολαρίων ανά γαλόνι, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014. Υπόψη πως σε εθνικό επίπεδο η μέση τιμή την Παρασκευή βρισκόταν στα 2,96 δολάρια ανά γαλόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ransomware από ένα γκρουπ ονόματι DarkSide, με τις αρμόδιες αρχές να έχουν ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Επίσης, η επίθεση και η διαταραχή που θα προκαλέσει επανέφερε στο τραπέζι του Λευκού Οίκου τη συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε τομείς υψίστης ασφαλείας, όπως είναι οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και οι αγωγοί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή