Μετά το ράλι του bitcoin και του dogecoin φέτος, οι ιδιώτες επενδυτές διεισδύουν περισσότερο στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων αναζητώντας την επόμενη μεγάλη ευκαιρία.

Η φετινή άνοδος κατά 12.000% του dogecoin, ενός κρυπτονομίσματος που δημιουργήθηκε σαν αστείο χωρίς να εξυπηρετεί κανένα σκοπό, έστειλε την περασμένη εβδομάδα την τιμή του σε επίπεδα – ρεκόρ, στα 69 σεντς ανά κουπόνι (token). Το Bitcoin σκαρφάλωσε για λίγο πάνω από το επίπεδο των 60.000 δολαρίων τον περασμένο μήνα, υπερδιπλασιάζοντας την τιμή του από το τέλος του 2020. Αυτό ωθεί τους επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους σε νεότερα ψηφιακά νομίσματα όπως το DigiByte, το VeChain και το SafeMoon στο κυνήγι για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα που θα εκτοξευτούν.

Το άλμα από ένα κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο σε άλλο είναι ενδεικτικό της ευρύτερης φρενίτιδας που έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές για μια σειρά περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, εμπορευμάτων όπως το ασήμι, και κρυπτονομισμάτων. Καταδεικνύει επίσης πώς οι νέοι επενδυτές με αποταμιεύσεις που ενισχύονται από μέτρα τόνωσης και οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 έχουν γίνει μια ασταθής νέα δύναμη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα στοιχήματά τους, που συνήθως τροφοδοτούνται από φήμες και εικασίες σε διαδικτυακά φόρουμ και ομάδες συνομιλίας, ωθούν πιο έμπειρους διαχειριστές χρημάτων να προειδοποιήσουν ότι οι αγορές βρίσκονται σε υπερθέρμανση και ότι οι μικροί επενδυτές θα μπορούσαν να πληγούν όταν οι τιμές αντιστραφούν.

«Πραγματικά μοιάζει με “κουλοχέρη”», δηλώνει η Susannah Streeter, αναλύτρια στην εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Hargreaves Lansdown στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Διερωτώνται, ποιο θα με κάνει να βγάλω στα γρήγορα χρήματα σε διάστημα έξι μηνών; Βασίζεται στην κερδοσκοπία και όχι στην υποκείμενη αξία αυτού του νομίσματος».

Η κουβέντα σε διαδικτυακά φόρουμ και ο φόβος της απώλειας οδηγεί σε φρενήρη αγορά, πρόσθεσε. Αλλά δεν είναι σαφές ποια ψηφιακά νομίσματα και ποιες τεχνολογίες θα αποκτήσουν τελικά ευρεία αποδοχή. «Κινδυνεύετε πραγματικά να καείτε», προειδοποιεί η κ. Streeter.

Το ενδιαφέρον των διασημοτήτων στα κρυπτονομίσματα έχει επίσης συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος. Ο ράπερ Lil Yachty, ο οποίος έχει πέντε εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter, έκανε tweet τον περασμένο μήνα για να πει ότι «σας είπα ότι το [SafeMoon] θα ανέβει». Ο YouTuber Jake Paul προώθησε επίσης το κρυπτονόμισμα σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια οπαδούς του.

Το SafeMoon έχει αυξηθεί πάνω από 20.000% από το ντεμπούτο του τον Μάρτιο, διαπραγματευόμενο έως και εκατό χιλιοστά ενός δολαρίου ΗΠΑ για αγοραία αξία περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το κρυπτονόμισμα έχει σχεδιαστεί για να ανταμείβει άτομα που το διατηρούν: Όποιος πωλεί SafeMoon χρεώνεται  10% και μέρος αυτού του τέλους αναδιανέμεται στους υπάρχοντες κατόχους.

Ο Caleb Paul, ένας 35χρονος που εργάζεται ως συντονιστής ασφάλειας κατασκευών στη Λουιζιάνα, ξεκίνησε να διαπραγματεύεται κρυπτονομίσματα φέτος. Ο κ. Paul επένδυσε 1.000 $ στο SafeMoon τον περασμένο μήνα, και σκοπεύει να μείνει επενδυμένος για λίγο με την ελπίδα να δει την τιμή να φτάνει το 1 σεντ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα στοιχήματα των επενδυτών οδήγησαν σε έναν τεράστιο κύκλο άνθησης και ενίσχυσης στις μετοχές της dot-com. Ενδεικτικά της ευρείας ευφορίας εκείνης της εποχής, μια τρέλα αναπτύχθηκε για τα παιχνίδια Beanie Babies: πουλιόνταν σε καταστήματα παιχνιδιών για περίπου $ 5, μερικά από τα λούτρινα παιχνίδια εκτιμήθηκαν σε περίπου 5.000 δολάρια από συλλέκτες. Όταν η μόδα ξεθώριασε και η προσφορά αυξήθηκε, η φούσκα εξερράγη.

Μια προηγούμενη γενιά “altcoins” – ή εναλλακτικές για το bitcoin – είδε την άνοδο του litecoin και του Bitcoin Cash το 2017, καθώς και χιλιάδες μικρότερα κρυπτονομίσματα όπως το PinkDog, το MagicCoin και το BitSoar. Αυτό το ράλι τροφοδοτήθηκε εν μέρει από μια έκρηξη σε μια νέα μέθοδο συγκέντρωσης χρημάτων που ονομάζεται αρχικές προσφορές νομισμάτων, η οποία αργότερα δέχθηκε πυρά από τις ρυθμιστικές αρχές. Πολλές από τις εναλλακτικές λύσεις κρυπτονομισμάτων απέτυχαν επίσης να κερδίσουν χρήματα για τους υποστηρικτές τους ή κατέρρευσαν εντελώς.

Η πιθανότητα απώλειας δεν εμποδίζει τον Stephen Roach, έναν 39χρονο κινηματογραφιστή στο Λονδίνο. Αφού έχασε χρήματα στο XRP, ένα ψηφιακό στοιχείο της Ripple Labs Inc., άρχισε να αγοράζει το VeChain πέρυσι. Η επένδυσή του, περίπου 950 $, στο VeChain αξίζει τώρα 71.000 $, καθώς ένα κύμα νέων αγοραστών έχει συσσωρευτεί στο κρυπτονόμισμα από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η τιμή του VeChain έχει αυξηθεί περισσότερο από 900% φέτος, προσφέροντάς του μια αγοραία αξία περίπου 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα κουπόνια διαπραγματεύτηκαν περίπου 21 σεντ την Πέμπτη.

Μέρος της ελκυστικότητας του κρυπτονομίσματος ήταν η σχετική φθηνότητά του, είπε ο κ. Roach. “Ποτέ δεν χρειάζεται να φτάσετε στα $ 50.000 ένα νόμισμα για να σας αλλάξει τη ζωή, επειδή είναι κάτω από ένα δολάριο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να φτάσει τα $ 10.”

Άλλοι διαφωνούν. «Το φτηνό δεν σημαίνει ευκαιρία, ευκαιρία είναι μόνο αν αυξηθεί. Αν είναι φθηνό, μπορεί να επίσης είναι να ωφείλεται στο ότι είναι άχρηστο», δήλωσε η κα Streeter.

Η επένδυση σε τέτοια altcoins είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς τα κρυπτονομίσματα είναι σχετικά νέα επενδυτικά προϊόντα που είναι πιο δύσκολο να διαπραγματευτούν και δεν έχουν το ίδιο επίπεδο εποπτείας από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ με τα αποθέματα και τα ομόλογα. Αυτό μπορεί να κάνει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τέλειο έδαφος για απάτη και κλοπή.

Πολλά από αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν επίσης χαμηλή ρευστότητα, δήλωσε ο Charles Hepworth, διευθυντής επενδύσεων της GAM Investments. Όταν το συναίσθημα αντιστρέφεται, πολλοί άπειροι επενδυτές μπορεί να ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να βγουν από τα στοιχήματά τους ή να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, είπε.

Τελικά, οι αρχές είναι πιθανό να παρέμβουν με τη φορολογία ή τους κανονισμούς που ξεφουσκώνουν αυτές τις αγορές, δήλωσε ο κ. Hepworth. “Μόλις υπάρξει μαζικός πανικός φυγής, δεν θα μπορέσετε να βγείτε.”

Τα μικρότερα κρυπτονομίσματα τείνουν επίσης να είναι ακόμη πιο ασταθή από το bitcoin, το οποίο συχνά ανεβαίνει ή μειώνεται πάνω από 10% σε μία μόνο συνεδρία συναλλαγών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομες και γρήγορες απώλειες για τους επενδυτές.

Τουλάχιστον για τώρα, ορισμένοι έμποροι βλέπουν αυτή την αστάθεια ως ευκαιρία να βγάλουν λεφτά ή απλά να διασκεδάσουν με τις αγορές. «Μπορούν να κάνουν μια βουτειά 25% την ίδια μέρα που ανεβαίνουν και αυτό είναι συναρπαστικό», είπε ο κ. Paul.

Ο ίδιος έχει επίσης επενδύσει στο VeChain, και λέει ότι είναι προετοιμασμένος για τυχόν απότομη κάμψη των τιμών κρυπτονομισμάτων. Τελικά, εξακολουθεί να είναι πιστός.

«Το Doge έχει αποδείξει ότι ο ντόρος βγάζει λεφτά», είπε ο κ. Paul.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο