Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από διοικητές περιφερειακών Fed για την κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας μετά τα αρνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή και τη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Δηλώσεις έκανε αυτή τη φορά η επικεφαλής της San Francisco Fed, ξεκαθαρίζοντας, μιλώντας στο Yahoo Finance, πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μείνει απόλυτα σταθερή στη γραμμή που έχει χαράξει, ήτοι με τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μέτρα στήριξης.

Συγκεκριμένα, η Μέρι Ντάλι επεσήμανε πως, όπως φάνηκε από τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση, η κατάσταση είναι μεταβατική. Έτσι αν και εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τη δυναμική ανάκαμψη της, επεσήμανε πως ο δρόμος έχει ακόμη εμπόδια, εξ ου και δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συζητά ή να σκέφτεται κανείς χαλάρωση των μέτρων στήριξης.

Όπως εξήγησε δε, σε συνέντευξη της στο Yahoo Finance, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να δείξει ακόμη υπομονή και να κρατήσει ακέραιο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όσον αφορά την πιθανότητα διόγκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο παραδέχτηκε πως η ανοδική τάση των τιμών θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη, πιθανότατα μέχρι και τα τέλη της χρονιάς, με αποτέλεσμα πιθανώς ο δείκτης του πληθωρισμού να ξεπεράσει το όριο του 2%. Όμως, επέμεινε πως η κατάσταση αυτή δεν θα διαρκέσει, καθώς η οικονομία προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και άρα δεν θεώρησε την εξέλιξη αυτή ως ανησυχητική.

Άλλωστε, η Fed με την επίσημη αναθεώρηση της στρατηγικής της από πέρυσι έχει υιοθετήσει πιο ευέλικτη τακτική απέναντι στην προοπτική μετριοπαθής αύξησης του πληθωρισμού πάνω από το όριο του 2%.

Σημειωτέον πως η κυρία Ντάλι είναι μέλος (με δικαίωμα ψήφου) της αρμόδιας Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Fed (FOMC), η οποία στα τέλη του περασμένου μήνα ψήφισε ομόφωνα να κρατηθεί αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της τράπεζας και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή