
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης ενέκρινε στις 9 Μαΐου τον εσωτερικό κανονισμό για τη σύνθεση της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και τον τρόπο λειτουργίας της.
Το κείμενο που εγκρίθηκε την Ημέρα της Ευρώπης 2021 ολοκληρώνει τους κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Πλατφόρμα, οι Ομάδες Δράσης Πολιτών και η Ολομέλεια της Διάσκεψης μπορούν να μετατρέψουν τις προτεραιότητες, τις ελπίδες και τις ανησυχίες των πολιτών σε εφαρμόσιμες συστάσεις. Συμπληρώνει τους κανόνες που είχαν θεσπιστεί προηγουμένως σχετικά με τις μεθόδους εργασίας της Εκτελεστικής Επιτροπής και τη συμμετοχή των πολιτών.
Την ίδια ημέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο φιλοξενεί την εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Διασφαλίζοντας ότι οι προτάσεις των πολιτών θα εισακουστούν
108 ευρωβουλευτές, 54 μέλη κυβερνήσεων (δύο ανά κράτος μέλος), τρία μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και 108 εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων, θα συνεδριάσουν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης επί ίσοις όροις, με συμμετοχή και πολιτών. 108 πολίτες θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις επί των ιδεών που προέρχονται από τις Ομάδες Δράσης Πολιτών και την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα: 80 εκπρόσωποι από τις Ευρωπαϊκές Ομάδες Δράσης, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο θα είναι κάτω των 25 ετών, και 27 από εθνικές Ομάδες Δράσης ή εκδηλώσεις της Διάσκεψης συνεδρίων (ένας ανά κράτος μέλος), καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.
Θα συμμετάσχουν επίσης 18 εκπρόσωποι τόσο από την Επιτροπή των Περιφερειών όσο και από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, καθώς και άλλοι οκτώ από τους κοινωνικούς εταίρους και οκτώ από την κοινωνία των πολιτών, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας θα προσκαλείται όταν συζητείται ο διεθνής ρόλος της ΕΕ .Μπορούν επίσης να προσκληθούν άλλοι εκπρόσωποι σημαντικών ενδιαφερόμενων μερών. Η σύνθεση της Ολομέλειας της Διάσκεψης θα διασφαλίζει την ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.
Οι συζητήσεις τους θα διαρθρωθούν θεματικά γύρω από τις συστάσεις που θα συγκεντρωθούν από τις Ομάδες Δράσης και την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Η πλατφόρμα είναι ο μοναδικός ψηφιακός τόπος όπου θα συλλέγονται, θα αναλύονται και θα δημοσιεύονται στοιχεία από όλες τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη Διάσκεψη. Σε εύθετο χρόνο, η Ολομέλεια θα υποβάλει τις προτάσεις της στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία θα συντάξει την έκθεσή της σε πλήρη συνεργασία και πλήρη διαφάνεια με την Ολομέλεια, η οποία θα δημοσιευθεί στη συνέχεια στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα.
Το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης θα παρουσιαστεί σε έκθεση προς την Κοινή Προεδρία. Τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ θα εξετάσουν χωρίς χρονοτριβή τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αποτελεσματική συνέχεια στην εν λόγω έκθεση, το καθένα εντός του πεδίου αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες.
Ο Guy Verhofstadt, συμπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής εκ μέρους τους Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική δυναμική από τα κάτω. Η Διάσκεψη θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διαδικασία ακρόασης: θα γίνει ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην χάραξη του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος. Τα θεμέλια έχουν μπει: οργανώνουμε ψηφιακές και διαβουλευτικές δημοκρατικές διαδικασίες που δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Θα διασφαλίσουμε ότι οι ανησυχίες και οι προτάσεις των πολιτών θα λάβουν πολιτική απάντηση. Όλα αυτά είναι καινούργια, είναι συναρπαστικά και αρχίζουν σήμερα.»
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας και συμπρόεδρος εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ana Paula Zacarias, δήλωσε: «Ερχόμενη από το Πόρτο στο Στρασβούργο, για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης και την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τα λόγια του προέδρου Mario Soares ήρθαν στο μυαλό. Το 1976, διακήρυξε ότι ‘η επανεξέταση της Ευρώπης και του μέλλοντός της αποτελεί μόνιμο καθήκον όλων των Ευρωπαίων. Είναι μια κοινή προσπάθεια που πρέπει να προχωρήσει με σεμνότητα απέναντι στην ιστορική σημασία των κοινών μας στόχων’».
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία και συμπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Dubravka Šuica, δήλωσε: «Η Διάσκεψη αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου άσκηση για την ΕΕ. Δημιουργούμε έναν χώρο όπου οι πολίτες μπορούν να συζητήσουν επί ίσοις όροις με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους για να σκιαγραφήσουν το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί στο παρελθόν, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ενισχύσει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας. Δεν υπάρχει καλύτερη ημερομηνία για τον εορτασμό του γεγονότος αυτού από τις 9 Μαΐου.»
Επόμενα βήματα
Η Εκτελεστική Επιτροπή θα ορίσει σύντομα την ημερομηνία της πρώτης Ολομέλειας της Διάσκεψης. Οι προετοιμασίες για τις Ομάδες Δράσης Πολιτών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων και των εκδηλώσεων στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης εξακολουθεί να αυξάνεται. Η Διάσκεψη έχει δεσμευθεί να δώσει το μέγιστο δυνατό χώρο στους νέους και, στο πνεύμα αυτό, συνεχίζονται επίσης οι προετοιμασίες για την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα