Σαν σήμερα, πριν 90 χρόνια, στις 10 Μαΐου 1931, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» καταγράφοντας όσα απασχολούσαν την διεθνή και ελληνική επικαιρότητα, παρουσίαζε τις πρώτες σκέψεις για μια ενωμένη Ευρώπη, τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν για καθιερωθεί η τυποποίηση του ελληνικού κρασιού και πόσα έπρεπε να αλλάξουν στην ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια.
Η ΠΑΝΕΥΡΩΠΗ
Προς ενίσχυσιν των αισιοδοξούντων εις μίαν πανευρωπαϊκήν συνεννόησιν, οικονομικήν κατά πρώτον, πολιτικήν αργότερα, αγγέλλεται, ότι το υπουργικόν συμβούλιον της γαλλικής δημοκρατίας επελήφθη της επεξεργασίας του προγράμματος, το οποίον θα τεθή προς συζήτησιν εις την Κοινωνίαν των Εθνών διά την οικονομικήν αναδιοργάνωσιν της Ευρώπης, αφού προηγουμένως ανακοινωθή και εις τας λοιπάς κυβερνήσεις όπως επιφέρουν τας παρατηρήσεις των.
Τύχη αγαθή λοιπόν. Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την λύσιν των δύο μεγάλων προβλημάτων, πρωτίστως. Πώς θα εξασφαλισθούν ικανοποιητικαί αγοραί καταναλώσεως διά τα γεωργικά και διά τα βιομηχανικά προϊόντα.
Εάν κατορθωθή να εξευρεθή λύσις των προβλημάτων τούτων, το γεγονός ημπορεί να χαιρετισθεί ως σημαίνον τον τερματισμόν της κρίσεως, η οποία μαστίζει την Ευρώπην, αλλά και το δυτικόν έτι ημισφαίριον.
Διότι αφού επιτευχθή η συνεννόησις των ευρωπαϊκών κρατών θα επιζητηθή τοιαύτη και μετά της Αμερικής.
ΤΟ ΟΙΝΙΚΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ
Δεν δύναται παρά να έχη αγαθάς συνεπείας το κατ’ αυτάς συνελθόν συνέδριον, το ασχολούμενον με το ζήτημα της ελληνικώτατης καλλιεργείας της αμπέλου.
Θα έχη προ παντός την συνέπειαν του διαφωτισμού των πολλών απόψεων του ζητήματος. Έστω και αν εκ του διαφωτισμού πρόκειται να περισταλούν μερικοί ενθουσιασμοί ως οι γεννηθέντες με την ιδέαν της τυποποιήσεως των ελληνικών οίνων.
Η τυποποίησις δεν φαίνεται έργον εκ του παραχρήμα. Και χρόνου μακρού έχει ανάγκην και δαπάνης ου σμικράς. Η έως τώρα επιτευχθείσα εν Ελλάδι σχετική εργασία, οι τύποι των οίνων μαυροδάφνης και βότρυς Αχαΐας, είνε καρπός διά την παραγωγήν του οποίου εχρειάσθησαν πραγματικαί θυσίαι και μακρός χρόνος. Όπου φαίνεται υπάρχει έδαφος πρακτικώτερον, εκτός της ελαττώσεως του κόστους της παραγωγής, είνε η εγχώριος αγορά καταναλώσεως.
Το ελλήνικό κρασί – πρέπει να εκτιμηθή προ παντός από το ελληνικόν κοινόν. Και προς τούτο φαίνεται πως δεν απαιτούνται δύσκολοι προσπάθειαι. Η μεγαλείτέρα θα χρειασθή διά να διαμορφωθή η ελληνική ταβέρνα. Να μείνη ταβέρνα, αλλά με περισσότερην ανθρωπιά.
ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ
ΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ
- Αι γαίαι έπρεπε να καλλιεργώνται με βάμβακα μόνον κάθε τρία έτη, άλλως θα εξαντληθούν και δεν θα αποδίδουν παρά ελάχιστα.
- Ο διά την σποράν χρησιμοποιούμενος σπόρος πρέπει να είνε αρίστης ποιότητος. Να προέρχεται από έκλεκτα βαμβάκια συναχθέντα ενωρίς. Κατ’ αυτόν τον τρόπον θα βελτιωθή λίαν αισθητώς η απόδοσις ως και η ποιότης.
- Απαραίτητος είνε η κανονική χρίσις λιπασμάτων διά την αύξησιν της αποδόσεως, την βελτίωσιν της ποιότητας ως και την ενωρίτερον ωρίμανσιν των καρύων.
- Ανάγκη να τερματισθή ο αιγυπτιακός τρόπος σπόρας, εις αύλακας εις την γραμμήν και εις κανονικάς αποστάσεις. Όπου δεν είνε δυνατόν να εφαρμοσθή το δι’ αυλάκων σύστημα, ας εφαρμοσθή απλώς το εις γραμμάς τοιούτον.
- Και διά το σύναγμα πρέπει να εφαρμοσθή ο αιγυπτιακός τρόπος, με παιδιά εργαζόμενα υπό διαρκή επιτήρησιν και τα οποία να πληρώνονται με ημερομίσθιον. Κατ’ αυτόν τον τρόπον θα βελτιωθή πολύ η ποιότης του βάμβακος.
- Θα έπρεπε και εδώ να εφαρμοσθούν αυστηρώς τα εν Αιγύπτω εφαρμοζόμενα μέτρα ήτοι: α) Καταστροφή των βαμβακοδένδρων αμέσως μετά την συλλογήν του βάμβακος. β) Να ορισθή προθεσμία μέχρι της οποίας όλα τα βαμβάκια οφείλουν να εκοκκίζωνται. γ) Απολύμανσις διά του ειδικού κλιβάνου όλου εν γένει του βαμβακοσπόρου αμέσως μετά την εκκόκισιν.
Latest News
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016