Υψηλή ζήτηση για μόνιμες παραθεριστικές κατοικίες, καταγράφηκε στην Ελλάδα παρά την πανδημία.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής σε ακίνητα Cerved Property Services, η ζήτηση για μόνιμες παραθεριστικές κατοικίες και παρά την πανδημία αυξήθηκε κατά 30%.

Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προήλθε από πολίτες της Αγγλίας, ΗΠΑ, Κύπρου, Αυστραλίας και Γαλλίας.

Γλυφάδα, Πάρος και Σαντορίνη αποτελούν τους τρεις υψηλότερους προορισμούς για αγορά κατοικιών.

Σύμφωνα με την έκθεση κατά την τελευταία τριετία υπήρξε σημαντική μεγέθυνση στην αγορά κατοικιών με την κύρια αιτία να επικεντρώνεται στην συνεχή αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών η οποία και κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ για το 2019. Παράλληλη η αύξηση των επισκεπτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οδήγησε σε ανάλογη αύξηση και των διανυκτερεύσεων. Τα μεγέθη επηρεάσθηκαν σημαντικά από την πανδημία παρόλη την συνεχιζόμενη άνοδο των αδειών παραμονής Golden Visa.

Ειδικότερα, κατά το β τρίμηνο του 2020 η σταδιακή έξαρση του Covid 19 οδήγησε σε σημαντική, κατά 60%,μείωση των ξένων επενδύσεων σε Real Estate σε σχέση με το β΄ δίμηνο του 2019.Είναι επίσης άξιο αναφοράς ότι για το το σύνολο του 2019 μόλις το 25% των άμεσων ξένων επενδύσεων αφορούσε επενδύσεις σε Real Estate (1,5 δις ευρώ επι του συνόλου των 4,4 δις ευρώ).

Επίσης, κατά το 2019 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ στις χορηγήσεις Golden Visa αφού εκδόθηκαν 3428 άδειες για αγορά ακινήτων με συνολική αξία τα 857 εκ ευρώ. Αξιον αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι το 74% των αδειών Golden Visa δόθηκε σε Κινέζους πολίτες. Παρόλη πάντως την εξέλιξη της πανδημίας η χώρα μας παραμένει, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, στους κορυφαίους προορισμούς σε χορήγηση ειδικών Αδειών Παραμονής.

Κατά την εξέλιξη της πανδημίας διατηρήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά κατοικιών για χορήγηση κάρτας Golden Visa.Αντίθετα οι εγχώριοι επενδυτές αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων διατηρούν στάση αναμονής αφού οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μειώθηκαν δραστικά λόγω του Covid19.Σημαντική ένδειξη για αυτό είναι ότι κατά το 2020 οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής μειώθηκαν κατά 49,5% ενώ κατά το 2018 οι μεταβιβάσεις είχαν αυξηθεί κατά 59,6%.

Κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και ως αποτέλεσμα αυτής μειώθηκε αισθητά ο ρυθμός ανακαίνισης αλλά και νέων επενδύσεων σε αστικά ακίνητα. Αυτό οδήγησε σε περιορισμό της προσφοράς ποιοτικών κατοικιών παρόλο ότι στην μετά τον Covid19 περίοδο αυξήθηκε έστω και σε χαμηλά ποσοστά ο ρυθμός έναρξης κατοικιών. Το αποτέλεσμα ,ήταν σε αρκετές περιοχές της Αττικής ,οι μέσες τιμές τους να διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Βασικές αιτίες για αυτό ήταν η Golden Visa και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης οι ασχολούμενοι με την ανάπτυξη ακινήτων που έχουν αγοράσει οικόπεδα σε ανταγωνιστικές τιμές συνεχίζουν να ολοκληρώνουν σταδιακά συγκροτήματα κατοικιών με μέσα επίπεδα τιμολόγησης.

H ριζική μείωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσα από διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, λόγω της σταδιακής εξάπλωσης του Covid 19,οδήγησε τους ιδιοκτήτες στην προσφορά μακροχρονιότερων μισθώσεων .Συνολικά πάντως οι μισθώσεις κατοικιών διατηρούνται σε επίπεδα τιμών προ της πανδημίας με τους αυξητικούς όμως ρυθμούς να έχουν ανασχεθεί μετά την κορύφωση των ενοικίων που έχουν καταγραφεί.

Υποχώρησαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά τον Νοέμβριο 2020 οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσα απο διεθνείς πλατφόρμες, στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, υποχώρησαν κατά 30%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Παγκράτι και στην Πλατεία Αττικής με μειώσεις 50% και 46% αντίστοιχα.

Αντίθετα σε πολύ διαφορετική εικόνα εμφάνισαν οι μισθώσεις σε περιοχές όπως το Θησείο και ο Νέος Κόσμος με τις μειώσεις να έχουν περιορισθεί στα 28,5% και 25% αντίστοιχα. Όσον αφορά τα έσοδα απο μισθώσεις κατοικιών, μέσω της Οικονομίας Διαμοιρασμού και κυρίως της πλατφόρμας Airbnb μειώθηκαν κατά 30-35% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα απο βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών που οι ιδιοκτήτες τους καρπώθηκαν κατά τα έτη 2019 και 2020.

Τέλος όσον αφορά το δημοσιονομικό όφελος μέσω των φόρων που απέδωσαν οι ιδιοκτήτες κατοικιών με βραχυχρόνιες μισθώσεις απο τα 68 εκατ. ευρώ το 2017 και τα 176 εκατ. ευρώ το 2018 έφθασαν τα 200 εκατ. ευρώ το 2019. Οσον αφορά τα ευρύτερα οφέλη που καρπώθηκε η ελληνική οικονομία, μέσα απο τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, έφθασε τα 1,15 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιούνιος 2018-Μάιος 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα