«Ανάσα» ρευστότητας στους φορολογουμένους επιχειρεί να δώσει το κράτος αναφορικά με τα ενοίκια και μάλιστα προκαταβολικά. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο Μαρτίου και το Μάιο, δίνοντας πρώτα στους ιδιοκτήτες ακινήτων την αποζημίωση από το κράτος και για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Απριλίου. Μετά θα ακολουθήσουν οι δηλώσει Covid.

Πάντως, το υπουργείο δεν έχει  εκδώσει την απόφαση με τους δικαιούχους του μηδενικού ενοικίου του Μαΐου και του μειωμένου κατά 40% το οποίο αφορά μόνο όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Για αυτό και η ΠΟΜΙΔ έστειλε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ με την οποία ζητεί την δημοσίευση των ΚΑΔ Μαΐου 2021 και την προκαταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαΐου 2021.

Βάσει του σχεδίου, στα τέλη Μαΐου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Απριλίου που φθάνουν έως το 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί.

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει με βάση τις δηλώσεις Covid του Μαρτίου οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 14 Μαΐου 2021.

Αργότερα στις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου.

Οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

– Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

– Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

– Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

– Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

– Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Μάρτιο.

Αποζημιώσεις

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια για τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του αρχικού ενοικίου.

Οι επιχειρήσεις που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του ενοικίου που έχουν χάσει ενώ στην περίπτωση που το ενοίκιο έχει υποχρεωτικά «κουρευτεί» κατά 40% οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Μαζί με τις προκαταβολές του Απριλίου, η ΑΑΔΕ θα πληρώσει και τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει προς το παρόν τα χρήματά τους για τους προηγούμενους μήνες επειδή χρειάστηκε να γίνουν διορθώσεις ή προσθήκες στις δηλώσεις.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι από τον Μάρτιο του 2020 εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Κλείνει ο κύκλος

Από τον Μάιο, ο κύκλος των μειωμένων ενοικίων αρχίζει να κλείνει. Το μέτρο δεν εφαρμόζεται αυτόν το μήνα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%.

Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά αλλά και για το λιανεμπόριο που άνοιξε εντός του Απριλίου. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για ακόμη ένα μήνα θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Οι κατηγορίες μείωσης

Τον Μάιο στην αγορά εφαρμόζονται ενοίκια τριών ταχυτήτων:

1.        Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου οι κλειστές επιχειρήσεις. Το μέτρο ισχύει και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες ανέβασαν ρολά τον Απρίλιο. Μηδενικά ενοίκια ισχύουν για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι.

2.        Κούρεμα ενοικίου 40%: Ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας για το ενοίκιο που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

3.        Μηδενική μείωση: Το Μάιο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά μέχρι και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα