Πριν το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των πρώτων 4 δις. ευρώ, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έγκριση του «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης που θα εγκριθούν από το Εcofin της 18ης Ιουνίου.

Στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου τοποθέτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι την έγκριση των πρώτων σχεδίων προκειμένου η προκαταβολή του 13% να ληφθεί εντός του Ιουλίου, μιλώντας στο 6ο Φόρουμ των Δελφών.

Από το βήμα του ίδιου φόρουμ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αισθάνομαι σίγουρος – αν όχι βέβαιος – ότι η έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα είναι από τα πρώτα μεταξύ των 27 και μάλιστα μέσα στον Ιούνιο».

Ήδη το «Ελλάδα 2.0» έχει λάβει ιδιαιτέρως θετικές κριτικές στις Βρυξέλλες για το σχεδιασμό του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει στο Φόρουμ των Δελφών ότι η αρχική αξιολόγηση είναι θετική για να προσθέσει ότι το πιο σημαντικό για το ελληνικό σχέδιο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει χρήση τόσο των επιχορηγήσεων όσο και των δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα Σχέδια που έχουν κατατεθεί περίπου 7 με 8 χώρες έχουν ζητήσει και το σκέλος των δανείων.

Η Κομισιόν έχει λάβει συνολικά 14 Σχέδια Ανάκαμψης, από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία , τη Σλοβενία και την Πολωνία.

Με εξαίρεση τα Σχέδια Ανάκαμψης λίγων χωρών, οι υπόλοιπες αναμένεται να καταθέσουν τα σχέδια τους εντός του μήνα, σύμφωνα με τον Πάολο Τζεντιλόνι.

Καθυστέρηση

Ωστόσο ζήτημα αποτελεί αυτή τη στιγμή είναι ότι εκκρεμεί ακόμα η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης περί ιδίων πόρων από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών –μελών. Μόνο όταν ολοκληρωθεί και από τα 27 κράτη-μέλη, η Κομισιόν θα μπορεί να βγει στις αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, αν και οι 27 χώρες προχωρήσουν στην επικύρωση έως το τέλος Μαΐου τότε η έξοδος στις αγορές θα συμβεί στις αρχές Ιουνίου.

Σε περίπτωση, τότε η έξοδος στις αγορές τοποθετείται για τις αρχές Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα ήδη 19 κράτη έχουν προχωρήσει στην επικύρωση της απόφασης για τους ίδιους πόρους, αν και μπορεί ο αριθμός αυτός να μειωθεί κατά μία χώρα.

Ισχυρή ανάπτυξη

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα ανάκαμψη στην Ευρώπη, σε μια συγκυρία δύσκολη καθώς η ΕΕ πλήττεται από οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας.

Το σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές στις Βρυξέλλες για τον συνεκτικό σχεδιασμό του, προέβλεψε ώθηση της τάξεως του 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.

Ωστόσο, η Morgan Stanley προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα δει αύξηση ύψους 12%, ενώ η S&P είπε ότι θα φτάσει στο 18%, στη μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης