Χειρότερα από τα αναμενόμενα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο σε σχέση με το 0,6% τον περασμένο μήνα. Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 4,2% σε σχέση με το 2,6% του περασμένου μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε 12μηνη βάση για το δείκτη από το Σεπτέμβριο του 2008 και βέβαια πολύ πάνω από τις ήδη δυσμενείς προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν εκτίναξη του στο 3,6%.

Πολύ απογοητευτικά και τα επιμέρους στοιχεία δεδομένου πως όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν σημαντική αύξηση έως και σε επίπεδα ρεκόρ. Ενδεικτικά ο δείκτης τιμών μεταχειρισμένων οχημάτων και φορτηγών εκτινάχθηκε κατά 10%, που συνιστά τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση για το δείκτη από τότε που άρχισε η καταγραφή του, το 1953!

Ο δείκτης τιμών, εξαιρούμενων των τροφίμων και της ενέργειας ανέβηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση του από το 1982 και στο 3% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης τιμών τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και σε 2,4% σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς αιφνιδίασε τους αναλυτές, παρά το γεγονός πως η αγορά είχε ήδη προετοιμαστεί για σημαντική αύξηση του δείκτη σε υψηλά δεκαετίας. Οι επενδυτές ανησυχούν πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων με φόντο την ανάκαμψη της οικονομίας και την αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας θα υποχρεώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει πιο γρήγορα σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής, αύξηση των επιτοκίων και επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Τις προηγούμενες ημέρες πολλά στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αλλά και των περιφερειακών Fed τοποθετήθηκαν επί του θέματος προσπαθώντας να καθησυχάσουν τις αγορές. Στο σύνολο τους επεσήμαναν πως η άνοδος των τιμών είναι λογική λόγω της ραγδαίας ανάκαμψης, αλλά πως πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο, επομένως δεν αιτιολογεί βιαστικές κινήσεις από τη Fed, η οποία από την πλευρά της θα πρέπει να δείξει… υπομονή μέχρι η κατάσταση να σταθεροποιηθεί.

Οι επενδυτές καλωσόρισαν τις παρεμβάσεις αυτές, όμως δεν ηρέμησαν, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από το χθεσινό κλίμα στη Wall Street και όχι μόνο, δεδομένου πως το σύνολο των αγορών διεθνώς παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street