«Το κανονιστικό πλαίσιο των ESG (Environmental – Social – Governance) επενδύσεων έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προσφέρει αξία στις long-term επενδύσεις, μέσω της ενίσχυσης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και του ενδελεχούς ελέγχου. Επίσης, καθορίζει και ακολουθεί κοινωνικούς και περιβαλλοντολογικούς στόχους, τόσο στις επενδύσεις όσο και εσωτερικά στις εταιρείες. Αυτό αποτελεί ευκαιρία για τις τράπεζες, ώστε να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα, να εκσυγχρονιστούν και να έρθουν πιο κοντά στη κοινωνία και τις ανάγκες της». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πλαίσιο του Delphi Forum ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και Επικεφαλής του Corporate & Investment Banking, Κωσταντίνος Βασιλείου, με θέμα πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των αναπτυξιακά βιώσιμων έργων.

Το Ελληνικό

Αναφερόμενος στο έργο του Ελληνικού ο κ. Βασιλείου τόνισε πως «είναι ένα έργο – ορόσημο για την Ελλάδα και το μεγαλύτερο αστικό, αναπτυξιακό project στην Ευρώπη, στο οποίο η Eurobank διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην άντληση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή του, με χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα έργο ESG. Η συμβολή του έργου, μέχρι την ολοκλήρωσή του, στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται στο 2,4%, ενώ στη διάρκεια της ίδιας περιόδου θα έχουν αποδοθεί φόροι 14 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Όσο για τον επιπρόσθετο τουρισμό που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το έργο, θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο».

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική σημείωσε ότι: «πρόκειται για το ESG έργο που θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των καταναλωτών όλης της χώρας και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας. Το έργο θα βελτιώσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, αφού το 2023 (πρώτος χρόνος λειτουργίας του μεγάλου καλωδίου) οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του νησιού θα μειωθούν κατά 500.000 τόνους. Συνολικά, με τις διασυνδέσεις (μεγάλο και μικρό καλώδιο, δηλ. ηλεκτρικές συνδέσεις Κρήτης με Αττική και Πελοπόννησο) οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 60% από τα σημερινά επίπεδα».

Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Ακόμη, ο κ. Βασιλείου μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για τη χώρα ώστε να κινητοποιήσει συνολικά επενδυτικούς πόρους €57 δισ. τα επόμενα 6 χρόνια. Αναπτυξιακοί τομείς προτεραιότητας για τα επόμενα χρόνια, που αποτυπώνονται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, μεταξύ άλλων, είναι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία (30% των πόρων), ο ψηφιακός μετασχηματισμός με επενδύσεις στην προηγμένη τεχνολογία (20% των πόρων), η έρευνα και καινοτομία, η εξωστρέφεια και η αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων.

Ο Τουριστικός κλάδος αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από την υιοθέτηση των ESG κριτηρίων, καθώς οι επενδύσεις που προσανατολίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση του πράσινου αποτυπώματος, κρίνονται καθοριστικές για την επιβίωση του κλάδου. Το απαιτούν ήδη οι επισκέπτες της χώρας, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη. Τέτοιου είδους επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ