Σε κομβικό δημόσιο φορέα για τον έλεγχο και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και για την επιτυχία των νέων μέτρων,  εξελίσσεται η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία – αλλάζει άρδην – και μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή κατά τα πρότυπα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της  Εθνικής Αρχής Διαφάνεια.

Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με την αυστηριοποίηση των προστίμων για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, αποτελούν τα βασικά μέτρα μέσω των οποίων η κυβέρνηση η εκτιμά ότι θα καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση της αγοράς εργασίας και να μειώσει την παραβατικότητα.

Συγκεκριμένα όσοι εργοδότες δεν συμμορφωθούν με τα όσα ισχύουν για την κάρτα εργασίας, προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας, καθώς και «λουκέτο» 15 ημερών για υποτροπή, μετά από τρεις ελέγχους.

Ως προς την νέα ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας έργο της θα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων και η συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του εργασιακού νομοσχεδίου σημείωσε ότι η νέα ανεξάρτητη αρχή θα διεξάγει 24ωρους ελέγχους χωρίς προειδοποίηση προς τον εργοδότη, ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία.

Δεν θα υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, ενώ η επιλογή του Διοικητή της  θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό όπου θα προεδρεύει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις