Αρνητικό πληθωρισμό για 13ο  συνεχή μήνα κατέγραψε στην ελληνική οικονομία η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένης της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε μείωση 0,3% σε σύγκριση με τον με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατάσταση αρνητικού πληθωρισμού βρίσκεται η ελληνική οικονομία από τον περυσινό Απρίλιο, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έφτασε σε ετήσια βάση το 2,3%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Τέλος, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2018 – Απριλίου 2019.

Σύγκριση Απριλίου 2021 με Μάρτιο 2021

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,9% τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 19,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.

• 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα. Μέρος της

μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά λαχανικά, πατάτες.

• 0,1% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.

• 0,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• 0,5% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.

• 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Σύγκριση Απριλίου 2021 με Απρίλιο 2020

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 1,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, πουλερικά, γιαούρτι, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, κατεψυγμένα λαχανικά, πατάτες, αναψυκτικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, τυριά, άλλα βρώσιμα έλαια , γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.

• 1,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 1,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• 1,0% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

• 1,4% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• 1,0% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.

• 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 2,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 1,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

• 2,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, αυτοκίνητα καινούργια. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με σιδηρόδρομο, οδικές μεταφορές επιβατών, συνδυασμένες μεταφορές επιβατών.

Εναρμονισμένος δείκτης

Η εξέλιξη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Απριλίου 2021 έχει ως εξής:

Ο ΕνΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,1% έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,9% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2018 – Απριλίου 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων