Tις τελευταίες μέρες κάτι άρχισε να κινείται από ξένους τουρίστες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Κάτι λίγοι Αμερικανοί λόγω των πολλών πτήσεων που φέτος υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί. Ανέβηκε λίγο η ψυχολογία. Αλλά μη γελιόμαστε, το πρόβλημα παραμένει, από την επόμενη Δευτέρα ξεκινάει η γκρίνια για τις μη αφίξεις. Για τα άδεια ξενοδοχεία.
Το πρόβλημα είναι ότι ο τουρισμός ανοίγει το Σάββατο, αλλά κάτι ζωηρό από πλευράς αφίξεων δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα. Περισσότερο αναζητείται κάτι συμβολικό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μεγάλος τουριστικός οργανισμός επιδοτεί το κόστος των Covid τεστ προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έδωσε στην κυβέρνηση για σημαντικές αφίξεις από την αρχή της περιόδου. Αναζητεί δε περισσότερο ως πελάτες, εργαζομένους που θέλουν και μπορούν να δουλέψουν μέσω απόστασης. Δηλαδή έχουν τη διάθεση να μείνουν για μεγάλο διάστημα στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι ότι για πολλές χώρες παραμένουμε υψηλά στη λίστα επικινδυνότητας.
Ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, έκλεισε σχεδόν 48 ώρες στο Λονδίνο, προκειμένου να βγάλει άκρη γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα των Βρετανών και όχι στην πράσινη που βρίσκεται η Πορτογαλία. Η διαφορά μεταξύ των δύο καθεστώτων βρίσκεται στην καραντίνα που συνεπάγεται για τους ταξιδιώτες που θα μας επιλέξουν με την επιστροφή στη χώρα τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το Αλγκάρβε να σαρώνει στις κρατήσεις και το Φαληράκι να ψάχνει για πελάτες. Ο υπουργός αναζητεί ένα παραθυράκι προκειμένου να πάρει και η Ελλάδα καθεστώς Πορτογαλίας. Δύσκολο. Κανείς δεν θα ριψοκινδυνέψει νέα ζημιά στην οικονομία του για να κερδίσει η Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο άλλωστε στη Βρετανία δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από Covid. Τα εμβόλια AstraZeneca έκαναν δουλειά εκεί. Καλή είναι η κατάσταση και στην Πορτογαλία για αυτό και επωφελείται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Με αυτά και με αυτά, εντός του Μαΐου η ρεαλιστική προσδοκία δείχνει ότι ως αφίξεις μπορούμε να περιμένουμε, επιπλέον Ισραηλινούς, έναν ικανό αριθμό Γερμανών, ίσως και Σκανδιναβών και τέλος. Τέλη Ιουνίου θα επιστρέψει η κανονικότητα από Βρετανία και τις άλλες χώρες. Οχι νωρίτερα. Ερωτηματικό αποτελεί η Ρωσία, που ανακοινώνει αυτές τις μέρες τις προθέσεις της. Ακόμα και ο οδικός τουρισμός από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τις 15 Ιουνίου. Και ίσως να μη θέλουμε να ανοίξει από τις χερσαίες πύλες εισόδου νωρίτερα. Θυμηθείτε την περυσινή βιομηχανία πλαστών τεστ Covid που είχε δημιουργηθεί στις συγκεκριμένες χώρες, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντικό πισωγύρισμα στην πορεία του ιού για σημαντικές τουριστικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος.
Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για ταξίδια. Εχω την αίσθηση ότι θα χρειαστεί όμως λίγη υπομονή. Μια λάθος κίνηση, από ένα πρόωρο άνοιγμα μιας αγοράς λιγότερο ασφαλούς μπορεί να αυξήσει τη ζημιά. Γενικώς παίζουμε με τις ημερομηνίες στον τουρισμό. Κάθε μέρα που θα χαθεί μετά τα τέλη Ιουνίου, από ενδεχόμενο πισωγύρισμα, θα αποτελέσει ζημιά μη αναστρέψιμη. Αντίθετα αν κινηθούμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία, μπορούμε να ελπίζουμε σε επέκταση της τουριστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και αυτοί οι δύο μήνες να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με πέρυσι…
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται