
Οι δηλώσεις του Έλον Μασκ αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, δεν προκάλεσαν μόνο πτώση στις τιμές τους, αλλά παράλληλα έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τις ανησυχίες αναφορικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του bitcoin και των ανταγωνιστών του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι η Tesla δεν θα δέχεται στο εξής πληρωμές με bitcoin για τα οχήματά της, εξαιτίας των ανησυχιών για την «ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη bitcoin».
Μάλιστα επικαλέστηκε έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, σύμφωνα με την οποία η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για εξόρυξη bitcoin έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Και δεν είναι ο μόνος που εκφράζει αυτές τις ανησυχίες.
Οι επικριτές του bitcoin είναι από καιρό επιφυλακτικοί για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Bitcoin του Cambridge, το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από ολόκληρες χώρες όπως η Σουηδία και η Μαλαισία .
Τον Φεβρουάριο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε ότι το ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιεί ένα «συγκλονιστικό» ποσό ισχύος.
Ο λόγος για αυτή την ενεργοβόρα τακτική βρίσκεται στην τεχνολογία του blockchain.
Αυτοί που εξορύσσουν κρυπτονομίσματα «τρέχουν» υπολογιστές ειδικά σχεδιασμένους για να λύσουν περίπλοκους μαθηματικούς γρίφους και να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή. Για να γίνει αυτό απατούνται τεράστια ποσά σε εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί σχεδόν 70% μέχρι στιγμής φέτος. Καθώς αυξάνεται η τιμή, τα έσοδα για τους επενδυτές αυξάνονται επίσης , ενθαρρύνοντας περισσότερους συμμετέχοντες να μπουν στις εξορύξεις.
Μεγάλο μέρος της εξόρυξης bitcoin επικεντρώνεται στην Κίνα, της οποίας η οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.
Η εξόρυξη Bitcoin καταναλώνει 66 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια πλέον, σε σχέση με το 2015 και οι εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την εξέλιξη αυτή, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν στο στόχαστρο, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup Inc.
Σύμφωνα με την έκθεση, που επικαλείται στοιχεία του Cambridge University Center for Alternative Finance, έως τα μέσα Απριλίου, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για το δίκτυο των Bitcoin άγγιξε σε ετήσια βάση τις 143 τεραβατώρες, περίπου 4% υψηλότερα από την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Αργεντινής το 2019.
«Όσο ανεβαίνει η αξία του Bitcoin, τόσο θα αυξάνει και η κατανάλωση ενέργειας» υποστηρίζουν οι αναλυτές της Citigroup.
Οι εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα έχουν αρχίσει να απασχολούν περιβαλλοντολόγους. Μάλιστα, η εκρηκτική αύξηση εξόρυξης Bitcoin στην Κίνα εγείρει ανησυχίες καθώς η δραστηριότητα αυτή βασίζεται σε μονάδες λιγνίτη. Ως εκ τούτου η Citigroup εκτιμά ότι ενδέχεται να υπάρξουν σχετικοί έλεγχοι και θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ειδικότερα, τονίζεται ότι η εξόρυξη και η χρήση των «νομισμάτων» αυτών είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και αναμένεται να υποβληθεί σε περιορισμούς και έλεγχο καθώς η δραστηριότητα επεκτείνεται.
Η διαδικασία εξόρυξη των Bitcoin πραγματοποιείται μέσω τεράστιων συστοιχιών υπολογιστών που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν.


Latest News

Ο «μυστικός δείπνος» των crypto - Η δεξίωση και το νέο ράλι στο $Trump
Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του κρυπτονομίσματος του Τραμπ θα έχουν την ευκαιρία να παρακαθίσουν σε δείπνο με τον πρόεδρο

Τα κρυπτονομίσματα προ των πυλών του τραπεζικού συστήματος
Η Circle, η BitGo και άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για αδειοδοτήσεις ή καταστατικά τραπεζών

Οργιάζουν τα crypto καζίνο - Πάνω από 80 δολ. δολ. ο τζίρος
Οι πλατφόρμες ανταγωνίζονται τις παραδοσιακές ομάδες στοιχημάτων, παρόλο που οι υπηρεσίες τους είναι παράνομες στις περισσότερες χώρες

Πώς η Binance από πλυντήριο χρήματος έγινε σύμβουλος κυβερνήσεων
Η κίνηση της Binance έρχεται λιγότερο από δύο χρόνια αφότου ομολόγησε την ενοχή της για ποινικές κατηγορίες στις ΗΠΑ

Καθίζηση στην τιμή του Bitcoin - Επεσε κατά 6% με φόντο τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα ακολουθούν τις παγκόσμιες αγορές