Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλουν τη δήλωση έως τις 31 Ιουλίου μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως 8 δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2022 ή εφάπαξ κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Όσοι θα υποβάλουν τη δήλωση έως τις 27 Αύγουστου θα καταβάλλουν δύο δόσεις μαζί και θα εξοφλήσουν τον υπόλοιπο φόρο σε 6 δόσεις με την τελευταία στις 28η Φεβρουαρίου 2022.

Το φετινό εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης για σχεδόν για επτά στους δέκα φορολογούμενους θα είναι μηδενικό ή θα γράφει επιστροφή φόρου, ενώ για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι «κουρεμένος» ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

– Διαβάστε επίσης: Οι «τυχεροί» των φορολογικών δηλώσεων

Η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας σε συνδυασμό με την «κατάργηση» της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, την εφαρμογή της νέας ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 55% αλλά και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πέναλτι 22% των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους ακόμη και η έκπτωση φόρου για όσους ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το σπίτι τους το 2020 «ξεφουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές στις φετινές δηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

– Η φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για πρώτη φορά με τον νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με όφελος 1.300 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ και μεγάλους κερδισμένους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως και 28 Φεβρουαρίου 2021.

– Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

– Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων

– Η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίβασης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν πιάστηκαν στη παγίδα των τεκμηρίων

– Η ακύρωση του φόρο-πέναλτι 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)και τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

– Η μείωση του προστίμου στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

– Η μείωση στο 55% της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες