Συνολικά 62 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, μέσα σε ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας σύμφωνα με σημερινή έκθεση του World Travel and Tourism Council.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση το βαρύ πλήγμα από την πανδημία που οδήγησε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα και «πάγωσε» τα ταξίδια οδήγησε σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού του κλάδου κατά το ένα πέμπτο, ήτοι 18,5%, μέσα σε μία μόνο χρονιά.

Η συνολική ζημιά για τον κλάδο ανήλθε περίπου σε 4,5 τρισ. δολάρια, με τη  συνεισφορά του στο παγκόσμιο ΑΕΠ να υποχωρεί κυριολεκτικά στο μισό, στο 5,5% από το 10,4% που βρισκόταν το 2019.

Στην προηγούμενη έκθεση του WTTC, το Σεπτέμβριο, ο οργανισμός είχε προβλέψει ότι θα χαθούν 121 εκατ. θέσεις εργασίας με τη ζημιά στο παγκόσμιο ΑΕΠ να φτάνει τα 3,4 τρισ. δολάρια.

Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε μία τουριστική αγορά από αυτές που «μετρά» η έκθεση δεν έμεινε αλώβητη. Τα έσοδα από τον τουρισμό στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 41% και στην Κίνα κατά 59%. Η συνεισφορά του τουρισμού στο γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 46% στη Γερμανία και περίπου στα ίδια επίπεδα σε Γαλλία και Ιταλία, ενώ για τη χώρα μας η πτώση φτάνει το 61,1% δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για την ελληνική οικονομία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία η πρόεδρος του WTTC, Gloria Guevara, στάθηκε στην άμεση ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι τα διεθνή ταξίδια, ακόμη και με τεστ κορωνοϊού, δεδομένων των επιπτώσεων για την οικονομία παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή