Η Λέσχη των Παρισίων, η ομάδα των πλούσιων επίσημων πιστωτών, δέχεται να αναβάλει την πληρωμή χρέους ύψους 2,4 δις δολαρίων από την Αργεντινή αυτό τον μήνα, εφ΄ όσον η χώρα συμφωνήσει σε ορισμένους όρους, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια πιθανή αδυναμία πληρωμής.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Λέσχη δεν θα θεωρήσει ως πιστωτικό γεγονός εάν η Αργεντινή δεν πληρώσει τη δόση που λήγει στις 31 Μαίου με την ελπίδα ότι η χώρα θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για χρέος 45 δις δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές. Η συμφωνία με το ΔΝΤ ωστόσο μπορεί να αργήσει καθώς η Αργεντινή έχει ενδιάμεσες εκλογές τον Οκτώβριο. Η γραμματεία της Λέσχης των Παρισίων δεν σχολίασε την είδηση.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ είχε διαδοχικές επαφές στην Ευρώπη με τους ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας στη διάρκεια της εβδομάδας, στην προσπάθειά του να βρει υποστήριξη στο αίτημα καθυστέρησης και στην επαναδιαπραγμάτευση με το ΔΝΤ. Ο Φερνάντεζ επρόκειτο να συναντήσει την επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αργότερα σήμερα. Η Αργεντινή ζήτησε επίσης από τη Λέσχη των Παρισίων περισσότερο χρόνο για την πληρωμή της δόσης και αναμένεται να λάβει απάντηση στο αίτημά της μέχρι το τέλος του μήνα. Η προθεσμία έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση στο Μπουένος Αϊρες, με τη χώρα να βρίσκεται στο τρίτο έτος ύφεσης, τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 50% και την ανεργία πάνω από το 10%. Ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών ποικίλουν σχετικά με το ύψος των διαθεσίμων της χώρας, ορισμένοι υπολογισμοί μιλούν για μηδενικά διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο του 2020, περιορίζοντας την ικανότητα της Αργεντινής να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Τον Μάιο του 2014, η Αργεντινή ήρθε σε συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων για την αποπληρωμή χρέους 9,7 δις δολαρίων έπειτα από 13 χρόνια αδυναμίας πληρωμών. Βάσει της συμφωνίας το χρέος θα αποπληρωνόταν σε πενταετή περίοδο, όμως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας καθυστέρησαν τις τελικές πληρωμές που λήγουν αυτό τον μήνα. Οι πιστωτές περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τον Καναδά.

Ένας κανόνας της Λέσχης των Παρισίων, γνωστός ως «αρχή προϋποθέσεων», καθορίζει ότι η λέσχη διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση χρέους μόνο με τους οφειλέτες που «έχουν ιστορικό εφαρμογής μεταρρυθμίσεων βάσει προγράμματος του ΔΝΤ». Η Αργεντινή σταμάτησε να ακολουθεί κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος έπειτα από την αλλαγή κυβέρνησης στα τέλη του 2019, ενώ συζητήσεις για ένα νέο σχέδιο διακόπηκαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή