Επιδιώκοντας την παραγωγική διεύρυνση σε ολόκληρη την επικράτεια, ο συνεταιρισμός Stevia Hellas βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με γαλλική εταιρεία επεξεργασίας φύλλων στέβιας για την σύναψη στρατηγικής συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνεταιρισμός, ο οποίος από πέρσι εκτός από την περιοχή της Λαμίας ξεκίνησε πιλοτικές καλλιέργειες στέβιας στον Ορχομενό, στην Αταλάντη, στο Συκούριο Λάρισας αλλά και στη Θράκη σε Κομοτηνή και Ξάνθη, είναι αρκετά κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τους Γάλλους, κάτι που θα του εξασφαλίσει κεφαλαιακή στήριξη.

Η «συνδρομή» του συνεταιρισμού στην επικείμενη συμφωνία θα είναι η τεχνογνωσία στη παραγωγική διαδικασία και οι εκτάσεις γης.
Ο συνεταιρισμός Stevia Hellas συνεργάζεται με παραγωγούς που “αγκαλιάζουν” τη καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας και αυτή τη στιγμή συνολικά η καλλιεργήσιμη έκταση που διαθέτει είναι λίγο πάνω από τα 500 στρέμματα.

Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει και η πρώτη φάση του επενδυτικού σχεδιασμού συνολικού προϋπολογισμού περί τα 7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού σε νέες, πάντα στην περιοχή της Λαμίας. Η πρώτη φάση αναμένεται να απορροφήσει κεφάλαια ύψους περί το 1,5 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το εμπορικό κομμάτι, το brand La Mia Stevia καταγράφει ανοδική πορεία στην εγχώρια λιανεμπορική αγορά, ενώ εκτός συνόρων, οι επιδόσεις είναι θετικές στις τρείς βασικές αγορές: Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία.

Απ’ άλλη ωστόσο, η πανδημία έβαλε στον «πάγο» τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική αλυσίδα τροφίμων Whole Foods, αλλά το εγχείρημα παραμένει ενεργό και θα επανέλθει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Stevia Hellas δημιουργήθηκε το 2012 και το 2017 προχώρησε σε σύναψη συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας, ενώ το 2018 κατάφερε να ισοσκελίσει τον ισολογισμό του και έκτοτε παραμένει σε κερδοφόρα τροχιά. Ο συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 57 μέλη και περί τους 20 συνεργαζόμενους παραγωγούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών