Να επιστρέψουν οι λαϊκές αγορές σε πλήρη κανονικότητα ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης οκτώ Ομοσπονδίες συλλόγων παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών από όλη τη χώρα.
Σε επιστολή τους προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Παπαθανάση ζητούν την κατάργηση του μέτρου του 50% των δραστηριοποιουμένων υπογραμμίζοντας ότι οι λαϊκές αγορές λειτουργούν σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους, εκεί που ο ιός έχει μηδαμινή μετάδοση κι ως εκ τούτου η διατήρηση του δεν έχει καμία υπόσταση, ειδικά τώρα μετά το «καθολικό» άνοιγμα της αγοράς.
«Οι δε αποστάσεις των 5 μέτρων, από πάγκο σε πάγκο εργασίας,όπως αυτές εξακολουθούν και αναιτίως εφαρμόζονται φέρνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα δημιουργώντας συνωστισμό μπροστά από τους λιγοστούς πάγκους που ανοίγουν», επισημαίνεται.

Από την παραγωγή στη χωματερή

Παραγωγοί και επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι «λόγω της συνέχισης εφαρμογής του άδικου αυτού πλέον μέτρου, στην Κρήτη τόνοι τομάτες οδηγούνται καθημερινά στις χωματερές και στην υπόλοιπη ενδοχώρα, τα ανοιξιάτικα οπωρολαχανικά μένουν αδιάθετα στα χωράφια των παραγωγών φτωχοποιώντας ακόμα περισσότερο την Ελληνική ύπαιθρο».
«Οπότε ή ισχύει πλέον το «από την παραγωγή στη χωματερή», ή κάποιες από τις αδιάθετες ποσότητες περνούν σε τιμές χωματερής σε χέρια χονδρεμπόρων, εκτός λαϊκής αγοράς, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεκινήσει ένα ανοδικό ράλι τιμών και μεσαζόντων», όπως αναφέρουν στην επιστολή τους.
«Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με την πρώιμη παραγωγή φρούτων και λαχανικών, ποσότητες των οποίων έχουν ήδη περάσει σε χέρια μεσαζόντων με αποτέλεσμα οι τιμές διάθεσης να έχουν φτάσει στα ύψη σε συνδυασμό και με τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει ζημιές στα είδη εποχής.
Οι καταναλωτές έτσι, βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα ακρίβειας και στις λαϊκές αγορές, κάτι που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και δεν αρμόζει στον θεσμικό χαρακτήρα των αγορών μας.
Σαν παράδειγμα σας αναφέρουμε ότι στην Κρήτη οι τομάτες έχουν 0,20 ευρώ ενώ στις Λαϊκές Αγορές πωλούνται προς 1,30 ευρώ το κιλό.
Όλη αυτή η κατάσταση λοιπόν όπως διαμορφώνεται και παραμένει σταθερή, με αποκλεισμό του 50% παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, οδηγεί σε φαινόμενα αισχροκέρδειας με μοναδικούς αποδέκτες τους Ελληνες καταναλωτές», επισημαίνουν οι Ομοσπονδίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κοινωνία
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας