Σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19 προχωρά από αύριο η Τουρκία. Με το νέο καθεστώς θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις την ημέρα, όμως θα διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα.

H τουρκική κοινή γνώμη εμφανιζόταν εξαγριωμένη επειδή τα περιοριστικά μέτρα ίσχυαν μόνο για τους ντόπιους και όχι τους τουρίστες που είχαν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Για το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλη φασαρία στη Βουλή και η αντιπολίτευση. Έτσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά το lockdown που επιβλήθηκε πριν δυόμιση εβδομάδες και θα άρει ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς τον Ιούνιο.

Οι τουρκικές αρχές είχαν αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα, αφού ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε τις 60.000 τον Απρίλιο και οι θάνατοι πλησίασαν τους 400.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι μετακινήσεις μέσα στις πόλεις θα επιτρέπονται από αύριο, με εξαίρεση τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα λειτουργούν μόνο για κατανάλωση εκτός καταστήματος. Τα εμπορικά κέντρα θα είναι ανοικτά τις καθημερινές, όμως γυμναστήρια και κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Επίσης, μέχρι την 1η Ιουνίου διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 5:00 τις καθημερινές και από το βράδυ της Παρασκευής ως το πρωί της Δευτέρας, με εξαίρεση την αγορά βασικών προϊόντων.

Αν και στην Τουρκία ισχύουν περιοριστικά μέτρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ο Ερντογάν προσπάθησε να διατηρήσει την οικονομική δραστηριότητα επιτρέποντας στα εργοστάσια να λειτουργούν κανονικά, ακόμη και εν μέσω lockdown. Ωστόσο, η άνοδος των κρουσμάτων υποχρέωσε τις αρχές να αλλάξουν στάση, δεδομένου και της επικοινωνιακής ζημιάς που είχε υποστεί η χώρα στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία «έχασε» ήδη τη διεξαγωγή του τελικού του Champions League, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ενώ και η Formula One ακύρωσε το φετινό γκραν πρι της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα και οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με 10,8 εκατομμύρια να  έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ήτοι το 13% του συνολικού πληθυσμού, ενώ άλλα 14,9 εκατομμύρια έχουν λάβει μία δόση εμβολίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ζορντάν Μπαρντελά: Από «αγόρι της αφίσας» της γαλλικής ακροδεξιάς, «εφιάλτης» για τον Εμανουέλ Μακρόν
Επικαιρότητα |

To ακροδεξιό «αγόρι της αφίσας» έγινε ο «εφιάλτης» του Μακρόν - Ποιος είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά

Είναι μόλις 28 ετών, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της λεπενικής ακροδεξιάς, μακράν πρώτος στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία για τις ευρωεκλογές και έχει βλέψεις μέχρι το… Ελιζέ