Είναι γεγονός, αδιαμφισβήτητο πλέον, ότι η Αθηναϊκή αγορά εμφάνισε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα χρηματιστήρια του ευρώ τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, που περιλαμβάνει κινήσεις προετοιμασίας για την εκπνοή των σειρών Μαΐου την Παρασκευή. Αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό γεγονός εκείνης της μέρας, αφού τότε αναμένεται επίσης η τακτική αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.

Η εβδομάδα που ξεκινά περιλαμβάνει εκτός των ανωτέρω αρκετά γεγονότα που θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου συνεχίζονται, με αυτά της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της  ΦΡΛΚ την Τρίτη 18/5. Ακολουθεί την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ, ενώ την Πέμπτη παίρνει σειρά η Frigoglass πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, η δημόσια προσφορά ομολόγων της Costamare αναμένεται να διεξαχθεί στο διάστημα 19 – 21 Μαΐου, ενώ στο διάστημα 19 – 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 4o Συνέδριο της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, με την συμμετοχή 10 Εισηγμένων Εταιρειών.

 Η εβδομάδα που πέρασε έφερε στον μέσο όρο άνοδο  +1,12%, με επίδοση για τον μήνα -0,36% και το έτος +12,12%, ο 25άρης ενισχύθηκε +0,47%, στον Μάιο -0,60% και στο 2021 απέδιδε +13,69%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,12%, είναι ο μόνος με άνοδο +2,53% στο μήνα ενώ αποδίδει στο 2021 +24,23%.

Η εικόνα των blue chip μετά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Με άνοδο από 2,2% ως 9% εντοπίζονται δεκατρία: ΜΠΕΛΑ +8,95%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +8,75%, ΑΡΑΙΓ +8,27%, ΕΥΔΑΠ +6,50%, ΕΧΑΕ +4,98%, ΟΤΕ +4,63%, ΛΑΜΔΑ +4,31%, ΔΕΗ +4,29%, ΕΛΠΕ +4,22%, ΤΙΤC +3,53%, ΜΟΗ +3,19%, ΤΕΝΕΡΓ +3,02%, και ΟΛΠ +2,20%. Με μεταβολή γύρω από τη μεταβολή των ΓΔ και FTSE25 συναντάμε έξη τις ΣΑΡ +1,38%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,01%, ΑΔΜΗΕ ΕΕΕ ΟΠΑΠ με μεταβολές στο +0,56% πάνω κάτω και την ΠΕΙΡ στο 0,00%. Τα πτωτικά είναι έξη και τα τρία έχουν μεγάλες απώλειες ΕΥΡΩΒ -7,46%, ΕΤΕ -6,79%, και ΑΛΦΑ -4,90% ενώ οι απώλειες των υπολοίπων ήταν μέτριες με την ΜΥΤΙΛ στο -1,42% την ΒΙΟ στο -1,18% και την ΦΡΛΚ στο -0,44%.

Κατόπιν αυτών, επήλθε ένα θετικό για τη στατιστική ανάλυση στοιχείο. Το κατώτερο για τον μέσο όρο της εβδομάδας ορίστηκε στις 880 μονάδες. Δηλαδή 10 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο τοπικό χαμηλό, μιας διόρθωσης που ακολούθησε μετά την κορύφωσή του στις 16 Απριλίου στις 907,74 μονάδες. Οι περιπέτειες του μέσου όρου τη δεύτερη βδομάδα του τρέχοντος μηνός είχαν σχέση με το διεθνές και όχι το εγχώριο επενδυτικό κλίμα.

 Οι εγχώριοι παράγοντες υπογραμμίζουν την πιθανότητα, να επηρεάσει τη δυναμική στο ελληνικό χρηματιστήριο η τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Άλλοι πάλι θεωρούν, ότι η σημαντική βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα και τα μηνύματα από τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν το ειδικό βάρος που χρειάζεται για να μειώσουν την επίδραση από τις διεθνείς αναταράξεις. Τις 15 τελευταίες εβδομάδες με αφετηρία την πρώτη του Φεβρουαρίου, είχαμε μόνο δυο καθοδικές, με τη δεύτερη να είναι η πρώτη του Μάη, με πτώση κατά -1,47%. Η δεύτερη όμως, με κέρδη +1,12%, με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 90 εκατ. περίπου, εν μέσω πτώσης των δεικτών του φάρου των χρηματιστηρίων αλλά και του πανευρωπαϊκού Stoxx Europe 600 κατά -0,54%, υπογράμμισε την ποιοτική βελτίωση των προσδοκιών των εμπλεκόμενων στις αθηναϊκές συναλλαγές. Παράλληλα, άφησε υπονοούμενα για πιθανή κόπωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην τελευταία συνεδρία, από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών χωρίς τα πακέτα.

Μια αισιόδοξη αλλά πλάγια προσέγγιση της πορείας των βασικών δεικτών και των αποτιμήσεων των μετοχών στο ταμπλό αφορά στην προσδοκία των ισχυρότερων παραγόντων στις συναλλαγές της Αθήνας. Όταν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια υπολογίζουν πως θα κυριαρχήσει στο κοντινό μέλλον έντονη ζήτηση, μαζεύουν μετοχές στα χαμηλά, αφού πρώτα τα… προκαλέσουν.

Την περασμένη βδομάδα, στις περισσότερες συνεδριάσεις,  τον ενθουσιασμό της ανοδικής έναρξης διαδέχθηκαν κύματα ρευστοποιήσεων, που είτε μηδένιζαν τα αρχικά κέρδη, είτε τα μετέτρεπαν σε σημαντικών διαστάσεων απώλειες. Κατόπιν μάζευαν την υπερβάλλουσα προσφορά από τις εντολές όσων είχαν τρομάξει, δίνοντας στους δείκτες, πριν το φινάλε, αταλάντευτη ανοδική πορεία. Δεν είμαστε βέβαιοι πως έτσι εξηγείται 100% η ενδοσυνεδριακή πορεία στις συνόδους την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Καθώς η άνοδος από τον Φλεβάρη και μετά σχημάτισε σε επιμέρους τίτλους, όπως οι τραπεζικοί, σημαντικά κέρδη που έβαζαν σε πειρασμό για ενθυλάκωσή τους, ακόμα και θεσμικά χαρτοφυλάκια με τοποθετήσεις μεσο-μακροπρόθεσμων οριζόντων.

Αν και η επιμονή των πιέσεων στα τραπεζικά blue chip αποτέλεσε για αρκετούς αρνητική έκπληξη δεν αποκλείεται σήμερα κιόλας, να ξεκαθαρίσει η αγορά τις προθέσεις της για τον κλάδο. Μια καθαρά ανοδική συνεδρίαση θα βελτιώσει τις προοπτικές από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης, που είναι η μόνη πηγή έμπνευσης, όταν απουσιάζουν οι ειδήσεις με χρηματιστηριακή σημασία από το εσωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών