Χαρακτηρίζοντας την τεχνολογία καταλύτη για την επάνοδο στην κανονικότητα και στην ανάκαμψη, ο κ. Ματ Μπρίτιν, πρόεδρος της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, μιλάει αποκλειστικά στο «Βήμα» για τις ανατροπές που έφερε η πανδημία, τις θέσεις εργασίας του «μέλλοντος» και τον στόχο της Google να θωρακίσει τον κόσμο απέναντι στις ψηφιακές προκλήσεις της επόμενης μέρας. Οπως σημειώνει, η Google έχει ήδη εκπαιδεύσει 200.000 άτομα στην Ελλάδα στο πώς να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις ή την καριέρα τους στον τουρισμό. «Οταν μιλάμε για την τεχνολογία, πρέπει να θυμόμαστε ότι η μεγαλύτερη επένδυση αφορά τους ανθρώπους» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η στροφή της χώρας μας στην ψηφιοποίηση «θα είναι το θεμέλιο για την οικονομική ανάκαμψη».

 Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή επανάσταση. Μιλάμε πλέον για το e-everything. Τι θα μείνει από όλο αυτό; Η μετά COVID-19 εποχή θα έχει μεγάλες διαφορές με την περίοδο πριν από την υγειονομική κρίση;

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι, το 2020, οι γονείς μου θα έκαναν online έρευνα στην ιολογία, βιντεοκλήσεις με φίλους και συγγενείς, αποκλειστικά διαδικτυακές αγορές και θα επέλεγαν για την ψυχαγωγία τους το YouTube! Στη διάρκεια του lockdown, η τεχνολογία μετατράπηκε σε γραμμή σωτηρίας για πάνω από τον μισό πλανήτη, βοηθώντας για πρώτη φορά τόσο κόσμο, τόσες επιχειρήσεις και τόσες χώρες. Και είναι η ίδια τεχνολογία που θα δράσει τώρα ως καταλύτης για την επάνοδο στην κανονικότητα και την ανάκαμψη χωρίς περιορισμούς.

Ερευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία κατά την πανδημία σημείωσαν 80% αύξηση πωλήσεων και προσέλαβαν τριπλάσιο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με τις υπόλοιπες. Πρέπει ωστόσο να επαναπροσδιορίσουμε το πώς θα εξοπλίσουμε τους ανθρώπους με ψηφιακές δεξιότητες και κυρίως να εγγυηθούμε ότι υπάρχουν παντού οι απαραίτητες δομές, ώστε να μην πρέπει να βρίσκεσαι στο Παρίσι ή στο Λονδίνο για να πετύχεις στο ψηφιακό περιβάλλον».

Η Ελλάδα ήδη έχει υποδεχθεί επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών και εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης, το οποίο θα επιταχυνθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βλέπετε πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις της Google στην Ελλάδα και αν ναι, σε ποιους τομείς;

«Παρά την έμφαση που δίνουμε στην οικονομική ανάκαμψη, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε και πέρα από αυτή. Να συνεχίσουμε δηλαδή από εκεί που είχαμε σταματήσει – τότε που οι νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, άλλαζαν την έννοια της καινοτομίας, βοηθώντας τον κόσμο να λύνει, ταυτόχρονα, καθημερινά προβλήματα και παγκόσμιες προκλήσεις. Και όπως οι νέες τεχνολογίες χρησίμευσαν στη διάρκεια της πανδημίας, έτσι και ακόμα περισσότερο θα χρησιμεύσουν στο μέλλον για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Επίσης, η άνοδος της πράσινης οικονομίας δημιουργεί θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτές τις ευκαιρίες για να χτίσουμε μια πιο ισχυρή οικονομία

Στην Ελλάδα, καλωσορίζουμε τη νέα συνεργασία μας με το υπουργείο Εργασίας και συνεχίζουμε την οικονομική ενίσχυση των τοπικών ΜΚΟ που εστιάζουν στην οικονομική ανάκαμψη και στις ψηφιακές δεξιότητες».

Ποιο θα ήταν για την Google ένα πραγματικό κίνητρο για να συμπεριλάβει και την Ελλάδα στα επενδυτικά της σχέδια; Για παράδειγμα, στους τομείς των datacenters, cloud computing, ΑΙ, στους οποίους έχετε ήδη προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα αποτελεί ήδη μέρος του επενδυτικού πλάνου μας. Το 2015 λανσάραμε το Grow Greek Tourism Online, ένα πρόγραμμα εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα σε όλον το κόσμο. Εκτοτε, έχουμε εκπαιδεύσει σχεδόν 200.000 άτομα στην Ελλάδα στο πώς να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις ή την καριέρα τους στον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση, όταν μιλάμε για την τεχνολογία, πρέπει να θυμόμαστε ότι η μεγαλύτερη επένδυση αφορά τους ανθρώπους.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Οταν η ύφεση χτύπησε την Ελλάδα, η κυρία Ντίνα Δεναξά και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να μετακομίσουν σε ένα μικρό χωριό στη Σαντορίνη, ξοδεύοντας τις οικονομίες μιας ζωής στην αναστήλωση παλαιών κατοικιών για τη δημιουργία ενός μικρού ξενοδοχείου. Με λίγη βοήθεια από τα προγράμματά μας, η κυρία Ντίνα έμαθε πώς να αναπτύξει την επιχείρησή της διαδικτυακά και πώς να την κρατήσει ζωντανή κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης που αντιμετώπισε ο ξενοδοχειακός κλάδος εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όμως είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ανθρώπους από όλον τον πλανήτη».

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξελίσσεται σε έναν κόμβο δικτύων και δεδομένων. Σχεδιάζει η Google να αυξήσει το αποτύπωμά της στην περιοχή και μπορεί η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο;

«Η Ελλάδα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, αντιμετωπίζοντας την ψηφιοποίηση ως ραχοκοκαλιά της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξής της. Το έκανε μάλιστα πριν από την πανδημία και αυτό θα αποτελέσει θεμέλιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία».

Για δεύτερη χρονιά, η Google χρηματοδοτεί μη κυβερνητικές  οργανώσεις στην Ελλάδα. Πέρυσι διαθέσατε 1 εκατ. δολάρια και εφέτος 500.000 δολάρια. Πού αποσκοπεί  η πρωτοβουλία αυτή και ποιες δράσεις αφορά;

«Είναι προφανές ότι η πανδημία έχει διευρύνει το κοινωνικό και οικονομικό χάσμα σε πολλές χώρες, πλήττοντας κυρίως γυναίκες, μη εκπροσωπούμενες κοινωνικές ομάδες και άτομα χαμηλού εισοδήματος, που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες προκειμένου να ανακάμψουν.

Γνωρίζουμε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, παρόλο που η σχετική εκπαίδευση είναι ευρέως διαθέσιμη και συχνά δωρεάν, δεν είναι προσβάσιμη από όλους.

Ως μέρος της ευρύτερης δέσμευσης που έχουμε αναλάβει απέναντι στη χώρα και στο πλαίσιο του προγράμματος Grow Greece with Google που ανακοινώσαμε πέρυσι, έχουμε εργαστεί εντατικά ώστε να προσεγγίσουμε κάθε πολίτη,  συμπράττοντας, για παράδειγμα, με οργανισμούς όπως η ΜΕxoxo στην Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν και προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Εχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας. Τα πλεονεκτήματα είναι γνωστά. Ο κίνδυνος όμως να χαθούν θέσεις εργασίας από την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών είναι ορατός. Συμμερίζεστε αυτόν τον προβληματισμό;

«Είναι ένα θέμα που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη και γι’ αυτό επενδύουμε μαζικά στην κατάρτιση ψηφιακών δεξιοτήτων. Πέρυσι, όταν ξεκίνησε η πανδημία, ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες των κυβερνήσεων και συνεργαστήκαμε για τη δημιουργία νέων σχετικών προγραμμάτων και επενδύσεων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας. Μάλιστα, η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Ελλάδα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ενώ σήμερα υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα σε περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Οταν, πριν από έξι χρόνια, ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα στην Google, διάβασα μια έκθεση της ΕΕ η οποία υπογράμμιζε ότι, εξαιτίας του χάσματος στις ψηφιακές δεξιότητες, υπήρχε πιθανότητα να μείνουν ακάλυπτες έως και 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Εμείς το είδαμε αυτό ως πρόκληση και δεσμευθήκαμε να εκπαιδεύσουμε 1 εκατομμύριο άτομα, μέσα από συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη, ώστε να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες που θα τους ωφελήσουν στην εργασία τους, όπως σχεδιασμό ιστοσελίδων, χρήση Analytics, διαδικτυακή διαφήμιση κ.λπ.  Η ανταπόκριση του κοινού μάς κατέπληξε, καθώς πετύχαμε τον στόχο του 1 εκατομμυρίου ατόμων στον μισό χρόνο. Σήμερα πλέον, μέσα από την πρωτοβουλία Grow with Google, έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 70 εκατομμύρια άτομα σε όλον το κόσμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ