Ο πρόγονος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) γεννιέται στις 17 Μαΐου 1792 καθώς 24 χρηματιστές συγκεντρώνονται κάτω από ένα δέντρο και υπογράφουν τη Συμφωνία Buttonwood: «Εμείς οι Συνδρομητές, Μεσίτες για την Αγορά και Πώληση Δημοσίων Μετοχών, υποσχόμαστε επίσημα και δεσμευόμαστε μεταξύ μας, δεν θα αγοράσουμε ούτε θα πουλήσουμε από αυτήν την ημέρα για οποιοδήποτε άτομο, οποιοδήποτε είδος Δημόσιας Μετοχής σε λιγότερο από ένα τέταρτο τοις εκατό προμήθεια».

Προηγουμένως, η ανταλλαγή κινητών αξιών διεξαγόταν από πλειστηριαστές, οι οποίοι διεξήγαγαν επίσης πλειστηριασμούς δημοπρασιών προϊόντων όπως το σιτάρι και ο καπνός.

Στις 17 Μαΐου 1792, είκοσι τέσσερις χρηματιστές υπέγραψαν τη Συμφωνία Buttonwood, η οποία καθόρισε μια κατώτατη προμήθεια που χρεώνεται στους πελάτες και δεσμεύει τους υπογράφοντες να προτιμούν τους άλλους υπογράφοντες στις πωλήσεις τίτλων.

Οι πρώτοι τίτλοι που διαπραγματεύτηκαν ήταν ως επί το πλείστον κυβερνητικοί τίτλοι, όπως πολεμικά ομόλογα από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας και μετοχές της First Bank of the United States, αν και η μετοχή της Τράπεζας της Νέας Υόρκης ήταν μη κυβερνητικό χρεόγραφο που διαπραγματεύονταν τις πρώτες μέρες.

Η Τράπεζα της Βόρειας Αμερικής (Bank of North America) , μαζί με την Πρώτη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (First Bank of the United States) και την Τράπεζα της Νέας Υόρκης (Bank of New York), ήταν οι πρώτες μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το 1817, οι χρηματιστές της Νέας Υόρκης, που λειτουργούσαν βάσει της Συμφωνίας Buttonwood, επέφεραν νέες μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώθηκαν.

Μετά την αποστολή αντιπροσωπείας στη Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσει την οργάνωση του συμβουλίου των χρηματιστών εκεί, υιοθετήθηκαν περιορισμοί στις συναλλαγές χειραγώγησης, καθώς και επίσημα όργανα διακυβέρνησης.

Αφού επαναπροσδιορίστηκε ως Χρηματιστήριο και Ανταλλακτήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock and Exchange Board), η χρηματιστηριακή οργάνωση άρχισε να ενοικιάζει χώρο αποκλειστικά για διαπραγμάτευση κινητών αξιών, η οποία προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί στο καφενείο Tontine Coffee House. Διάφορες τοποθεσίες χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ 1817 και 1865, μέχρις ότου υιοθετηθεί η παρούσα τοποθεσία.

Η εφεύρεση του τηλέγραφου ενοποίησε τις αγορές και η αγορά της Νέας Υόρκης κυριάρχησε επί εκείνης της Φιλαδέλφειας, αφού αντιμετώπισε καλύτερα κάποιους πανικούς στην αγορά.

Το Open Board of Stock Brokers ιδρύθηκε το 1864 ως ανταγωνιστής του NYSE. Με 354 μέλη, το Open Board of Stock Brokers ανταγωνίστηκε το NYSE σε αριθμό μελών (το οποίο είχε 533) «επειδή χρησιμοποιούσε ένα πιο σύγχρονο, συνεχές σύστημα συναλλαγών ανώτερο από τις συνεδρίες κλήσεων του NYSE δύο φορές την ημέρα».

Το Open Board of Stock Brokers συγχωνεύτηκε με το NYSE το 1869.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ