Η αναζωπύρωση  των φόβων για τον πληθωρισμό, κυρίως στις ΗΠΑ όπου σημείωσε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 12 χρόνια, παράλληλα με τις προσδοκίες για ταχύτερη  ανάκαμψη των οικονομιών οδήγησε υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων, αυξάνοντας τους φόβους ότι η άνοδος των επιτοκίων ενδεχόμενος να έρθει νωρίτερα του αναμενομένου.

Ωστόσο η πλειονότητα των οικονομολόγων των διεθνών τραπεζών εκτιμούν ως «παροδικό σοκ» την άνοδο του πληθωρισμού, με τις τιμές, όπως αναμένουν, να ισορροπούν το δεύτερο εξάμηνο. Ωστόσο,  υπάρχει μία άλλη μικρότερη ομάδα οικονομολόγων, που θεωρούν πως οι κίνδυνοι είναι σίγουρα ανοδικοί,  καθώς το φαινόμενο δεν είναι παροδικό, ενώ η fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ νωρίτερα από τις προσδοκίες.

Η  ευρωπαϊκή ομάδα της Citigroup, σχολιάζοντας τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά πάντως πως οι ανοδικές προσδοκίες για την ανάπτυξη είναι ισχυρότερες σε σχέση με τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, είναι σχεδόν απίθανο, να  αυξηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κοντά στον στόχο της ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν υπάρξει ομαλοποίηση των οικονομιών.

Σύμφωνα με τη Citi θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια ισχυρής  ανάπτυξης, καθώς και πολιτικές στήριξης της ζήτησης, προτού οι επιπτώσεις της πανδημίας απορροφηθούν πλήρως, ενώ για την  PIMCO  ο πληθωρισμός  θα εξομαλυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ η Fed θα παραμείνει υπομονετική παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Η  άνοδος των εμπορευμάτων και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησαν στην άνοδο του πληθωρισμού, αλλά η αύξηση του δομικού πληθωρισμού δεν ήταν σημαντική, ενώ ο πυρήνας δύσκολα θα ξεπεράσει το 1,8% ως το τέλος του 2021, εκτίμησε η  Oxford Economics. Η Ευρώπη δεν τρέφει εξάλλου τις ίδιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο η Oxford Economic θεωρεί τους πληθωριστικούς κινδύνους αρκετά ισορροπημένους και μάλλον υπό έλεγχο.

Από την πλευρά της και η UBS, θεωρεί πως αν και ο υψηλότερος πληθωρισμός  θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές, εντούτοις εκτιμά πως η άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί παροδική και ότι το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί. Έτσι, προτείνει στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τη μεταβλητότητα για «χτίσιμο» μακροπρόθεσμων επιλεγμένων θέσεων κατά της διορθώσεις των αγορών.

Για την Allianz Global Investors, το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα ξυπνήσει αποτελεί φλέγον θέμα συζήτησης μεταξύ των επενδυτών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν κατακόρυφα εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της σημαντικά χαμηλότερης ζήτησης.

Παρόλα αυτά, έως τα μέσα περίπου του 2021, τα ποσοστά του πληθωρισμού θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι υψηλότερα του 3% στις ΗΠΑ και του 2% στην Ευρωζώνη. Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι πληθωρισμού θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να αναγκάσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να βάλουν ένα ανέλπιστα πρόωρο τέλος στην υπέρμετρα χαλαρή νομισματική πολιτική τους.

Η αγορά ομολόγων

Οι εντεινόμενες συζητήσεις σχετικά με τον τερματισμό των αγορών ομολόγων από τη Fed είναι πιθανόν να ασκήσουν επανειλημμένως πίεση στην αγορά ομολόγων τους επόμενους μήνες. Όσον αφορά στις κατηγορίες ενεργητικού υψηλότερου κινδύνου, οι μετρίως αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων που απορρέουν από την οικονομική ανάπτυξη είναι σίγουρα θετικές, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις απροσδόκητα γρήγορες και σημαντικές αυξήσεις των (πραγματικών) αποδόσεων.

Πρέπει, ωστόσο, να προσέξουμε το εξής: βραχυπρόθεσμα, οι προσωρινοί ειδικοί παράγοντες είναι εκείνοι που, ως επί το πλείστον, υποδεικνύουν αισθητή αύξηση των ποσοστών του πληθωρισμού για τους επόμενους μήνες. Αυτοί περιλαμβάνουν σημαντικά αποτελέσματα βάσης (σε σύγκριση με το οικονομικό κατρακύλισμα του προηγούμενου έτους), αυξανόμενες τιμές προϊόντων, αξιοσημείωτα φαινόμενα αναπλήρωσης στην ιδιωτική κατανάλωση και ενδεχόμενη συμφόρηση στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, μετά τη χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των περιορισμών στις επαφές. Στο παρελθόν, οι κεντρικές τράπεζες προσέβλεπαν πέρα από τις πρόσκαιρες αυξήσεις του πληθωρισμού.

Διελκυστίνδα

Είναι, ωστόσο αβέβαιο, μέχρι στιγμής εάν η φετινή τάση αναθέρμανσης θα διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η Fed αναμένει ότι το ποσοστό πληθωρισμού που προτιμά θα επανέλθει στο 2% το 2022, ενώ δεν σχεδιάζει καμία αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2023. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός πιθανόν να παραμείνει και πάλι τον επόμενο χρόνο σε επίπεδο αισθητά χαμηλότερο από την τιμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (πρόβλεψη της ΕΚΤ: 1,2%). Προς το παρόν, δεν διαφαίνεται κάποια σύντομη μεταστροφή στη νομισματική πολιτική.

Επομένως, η κατάσταση παραμένει η ίδια: με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και στους εντεινόμενους φόβους για σταδιακό περιορισμό της στήριξης της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή