Για την νέα πραγματικότητα της μετά-Covid εποχής κατά την οποία οι συνήθειες που απέκτησαν οι καταναλωτές με την αυξημένη χρήση των online υπηρεσιών και των ΑΤΜs θα παγιωθούν, ετοιμάζεται ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος.

Σύμφωνα λοιπόν με ανάλυση που παρουσιάζουν οι «Financial Times» οι αμερικανικές τράπεζες ετοιμάζονται για μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, που θα φτάσουν έως και το 10% του προσωπικού, ήτοι περίπου 200.000 θέσεις εργασίας, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα καταναλωτικά δεδομένα και συνάμα να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

«Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή στο προσωπικό των αμερικανικών τραπεζών στην ιστορία» σχολίασε ο αναλυτής Μάικ Μάγιο, της Well Fargo, μιλώντας στους FT. Μάλιστα, αν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, θα αλλάξει ριζικά τη μορφή του κλάδου, ο οποίος στις ΗΠΑ έχει μείνει «παγωμένος» περίπου στα δύο εκατ. εργαζομένους εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν πρώτες οι θέσεις εργασίας στα υποκαταστήματα των τραπεζών, αλλά και τα τηλεφωνικά κέντρα, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος εξυπηρετείται μέσω Διαδικτύου. Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή συμπίπτει και με τις προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει προβλέψει μείωση έως και κατά 15% στις θέσεις εργασίας στα «κισέ» των υποκαταστημάτων, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Πραγματικά, πολλά από τα υποκαταστήματα που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανότητα δεν θα επανέλθουν ποτέ ή θα ανοίξουν με αισθητά μειωμένο προσωπικό. Την ίδια ώρα μεγάλο μέρος του προσωπικού σε πόστα back-office θα συμπτυχθεί και θα αυτοματοποιηθεί με την αυξημένη χρήση και της τεχνολογίας.

Στους αρνητικούς παράγοντες για τις τράπεζες είναι και ο ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός που δέχονται από τις τεχνολογικές εταιρείες και δη, τις λεγόμενες fintech όπως η PayPal και η Amazon, που εισέρχονται στα «χωράφια» τους προσφέροντας μια πλειάδα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Και μάλιστα χωρίς οι εταιρείες αυτές να υπόκεινται την ίδια ώρα στους ίδιους κανονιστικούς κανόνες λειτουργίας και δράσης, κάτι που έχει οδηγήσει συντονισμένα τις αμερικανικές τράπεζες να ξεκινήσουν «σκληρό» lobbying προς το Λευκό Οίκο, ώστε να αλλάξει το εποπτικό καθεστώς για τη λειτουργία των fintech που τους… «τρώνε» τη δουλειά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή