Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η τιμή του πετρελαίου, καθώς η πληροφορία περί προόδου στις συνομιλίες για την αναζωπύρωση της διεθνούς ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν επηρέασε άμεσα την αγορά.

Συγκεκριμένα το BBC επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο που μετέχει στις συνομιλίες στη Βιέννη υποστήριξε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015, την οποία είχε σπεύσει να αποδομήσει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ αποσύροντας τη στήριξη των ΗΠΑ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από τους υπόλοιπους διεθνείς ετέρους, ήτοι την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Η επαναφορά της συνθήκης που είχε υπογραφεί επί Μπάρακ Ομπάμα ήταν ένας από τους στόχους του νέου προέδρου Μπάιντεν και θα σημάνει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, επιτρέποντας στη χώρα να ξεκινήσει και πάλι ελεύθερα εξαγωγές πετρελαίου.

Η προοπτική αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών από το Ιράν προφανώς θα διαταράξει τα σημερινά επίπεδα προσφοράς εξού και η άμεση αντίδραση της αγοράς. Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, αρνητικός παράγοντας αποτελεί και η συνεχιζόμενη κακή επιδημιολογική εικόνα στην Ινδία, δεδομένη πως πρόκειται για μια ισχυρή βιομηχανική χώρα.

Έτσι, λοιπόν η τιμή του Brent υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων το βαρέλι, με τα futures να πέφτουν πάνω από 3% στην αγορά του Λονδίνου.

Πάντως, συνολικά για τη χρονιά το πετρέλαιο παραμένει κερδισμένο αντανακλώντας το γενικότερα εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί σε όλα τα commodities. Για τη χρονιά, το αργό έχει κερδίσει 35%, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν πως οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν θεωρώντας πως ο ΟΠΕΚ θα αντιδράσει άμεσα σε μια νέα ιρανική συμφωνία αναπροσαρμόζοντας τις ποσοστώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε έκθεση της η Goldman Sachs προέβλεψε πιθανή άνοδο των τιμών στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές