Σε συμφωνία συγχώνευσης κατέληξαν οι δύο μεγαλύτεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας, το TF1 και το M6, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα νέο κορυφαίο παίκτη σε εθνικό επίπεδο, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πίεση που δέχονται από την επέλαση των αμερικανικών streaming πλατφόρμων, όπως το Netflix.

Συγκεκριμένα, ο πολυσχιδής κολοσσός της Bouygues, που ελέγχει το TF1, θα βρεθεί να ελέγχει το 30% του νέου Ομίλου, ενώ η μητρική του M6, ήτοι ο γερμανικός γίγαντας Bertelsmann, θα είναι ο δεύτερος κυριότερος μέτοχος με 16%.

O νέος όμιλος θα έχει στον… αέρα συνολικά εννέα κανάλια, που σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να πουλήσουν τουλάχιστον τα δύο προκειμένου να προσαρμοστούν με το όριο των επτά καναλιών που θέτουν οι εποπτικές αρχές της χώρας.

Εξάλλου, η έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου πως οι δύο Όμιλοι υπολογίζεται ότι απορροφούν σχεδόν τα δύο τρίτα της γαλλικής διαφημιστικής αγοράς, ένα νούμερο τεράστιο που θα σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Πάντως, από τις εταιρείες μεταφέρθηκε η πληροφορία πως ήδη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, είχαν προσεγγίσει τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού για να συζητήσουν το θέμα, επισημαίνοντας πως ο διαφημιστικός χάρτης έχει μεταβληθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των παραδοσιακών γαλλικών καναλιών έχει μειωθεί αισθητά, έως και κατά 25%, καθώς οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε νέες πλατφόρμες και on-demand υπηρεσίες.

Η συμφωνία έρχεται σε ένα διάστημα που η διεθνής βιομηχανία media και ψυχαγωγίας έχει πάρει «φωτιά» από τις συνεχείς ανακατατάξεις, με κορυφαίο το κολοσσιαίο deal μεταξύ AT&T και Discovery. Επίσης νεότερα δημοσιεύματα εμφάνισαν και την Amazon να βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά των στούντιο MGM προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τεράστια πλατφόρμα του Amazon Prime, που έχει φτάσει αισίως τους 200 εκατ. συνδρομητές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή