Αλλαγές των προτεραιοτήτων και επανεκτιμήσεις των αξιών στη ζωή έδειξε η φετινή έρευνα της Charles Schwab Corporation στις ΗΠΑ.

Με πόσα χρήματα στην τσέπη νιώθει κανείς οικονομική ασφάλεια; Είναι ένα ερώτημα το οποίο, με την αριθμητική και οικονομική αποψίλωση της μεσαίας τάξης και της διεύρυνσης του χάσματος πλουσίων και φτωχών την τελευταία 40ετία ευλόγως υποθέτει κανείς ότι απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες οικονομίες – για τους απείρως περισσότερους κατοίκους των λεγόμενων αναπτυσσόμενων χωρών με τις φτωχές υποδομές και κυρίως τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές και τους αναποτελεσματικούς θεσμούς, η έννοια της οικονομικής ασφάλειας είναι προφανώς διαφορετική και πιο περίπλοκη στον ορισμό της.

H Charles Schwab Corporation, που δημιούργησε και διευθύνει ο ιδρυτής του ονομαστού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Νταβός (παρεμπιπτόντως μόλις πρόσφατα ματαιώθηκε η διεξαγωγή του που, λόγω πανδημίας, επρόκειτο να γίνει το μήνα αυτό στη Σιγκαπούρη), διαπίστωσε ότι την εφετινή χρονιά οι Αμερικανοί πολίτες με 624.000 δολάρια (512.000 ευρώ) αισθάνονται «οικονομική άνεση».

Η Schwab’s 2021 Modern Wealth Survey είναι η εφετινή εκδοχή της έρευνας που διεξάγει κάθε χρόνο η Εταιρεία του Τσαρλς Σβαμπ μεταξύ χιλίων ενηλίκων Αμερικανών, αντιπροσωπευτικών ολόκληρου του πληθυσμού, που αποκαλύπτει τις σκέψεις των κατοίκων των ΗΠΑ σχετικά με τις δαπάνες, τις αποταμιεύσεις τις επενδύσεις και εν γένει για τον πλούτο που διαθέτουν και διαχειρίζονται.

Ολιγαρκείς λόγω κρίσης

Το εντυπωσιακό εύρημα της εφετινής έρευνας έχει να κάνει με την εντυπωσιακή επιρροή που φαίνεται πως έχει στην καθημερινότητα και στις αντιλήψεις των Αμερικανών περί οικονομικών αναγκών και προσδοκιών η υγειονομική κρίση. Διότι εφέτος 624.000 δολάρια αρκούν για να τους κάνουν να αισθανθούν οικονομική ασφάλεια. Σύμφωνα με την περυσινή έρευνα, όμως, έπρεπε να διαθέτουν καθαρή περιουσία 934.000 (765.000 ευρώ) δολαρίων για να αισθάνονται τα ίδια συναισθήματα ασφάλειας για το μέλλον.

Σημειωτέον ότι για να υπολογίσουν την «καθαρή περιουσία» οι ερευνητές προσθέτουν τα μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτει κάποιος, τις επενδύσεις του και την αξία κάθε κινητού και ακινήτου περιουσιακού στοιχείου που διαθέτει και από το άθροισμα όλων αυτών αφαιρούν τα χρέη του συμπεριλαμβανομένων των ισολογισμών των πιστωτικών του καρτών, των στεγαστικών αλλά και των φοιτητικών δανείων που ενδεχομένως αποπληρώνει. Και πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι άλλο η αίσθηση κάποιου ότι είναι ευκατάστατος, άρα οικονομικά ασφαλής, και άλλο η αίσθηση ότι είναι πλούσιος. Για να αισθανθεί κάποιος πλούσιος θα πρέπει να διαθέτει 1,9 εκατ. δολάρια (1,55 εκατ. ευρώ).

Γιατί όμως εφέτος αρκούν σε έναν πολίτη των ΗΠΑ μόλις τα δύο τρίτα του πλούτου που απαιτούσε να έχει το 2020 για να αισθάνεται οικονομική άνεση και ασφάλεια; Διότι η παγκόσμια υγειονομική και η συνακόλουθη οικονομική κρίση στάθηκε αφορμή για τους Αμερικανούς να αναθεωρήσουν κάποιες προτεραιότητες και να ξανασκεφθούν κάποιες συνήθειες που πίστευαν ότι ήταν «ανελαστικές», απαντά ο Ρομπ Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομικού σχεδιασμού της Charles Schwab Corporation. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες στην εφετινή έρευνα (το 69% για την ακρίβεια) απάντησαν ότι, πλέον, θεωρούν ότι η κατάσταση της πνευματικής τους υγείας είναι πολύ σημαντικότερη από όσο πίστευαν στο παρελθόν.

Πιο απαιτητικοί οι άνδρες 40άρηδες

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ορισμός της «οικονομικής άνεσης» διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του ερωτηθέντος. Έτσι οι άνδρες κατά μέσον όρο θεωρούν στην εφετινή έρευνα ότι χρειάζονται καθαρή περιουσία 864.000 δολαρίων (707.000 ευρώ) για να αισθανθούν ασφάλεια ως προς τα οικονομικά τους. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο από τα μόλις 325.000 δολάρια (266.000 ευρώ) που αρκεί στις γυναίκες για να αισθανθούν ασφαλείς!

  • Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, οι περισσότερο απαιτητικοί οικονομικά εμφανίζονται οι ανήκοντες στην «Γενιά Χ», είναι δηλαδή από 40 έως 55 ετών. Αυτοί πρέπει να διαθέτουν περιουσία 717.000 δολ. (587.000 ευρώ) για να αισθανθούν οικονομική σιγουριά. Οι νεότεροι Millennials (ηλικίες από 24 έως 39 ετών) είναι ευχαριστημένοι με 618.000 δολ. (506.000 ευρώ), ενώ οι περίφημοι Baby boomers, τα παιδιά που γεννήθηκαν τις πρώτες δύο δεκαετίες μετά τον πόλεμο δηλαδή (ηλικίες από 56 έως 74 ετών), εμφανίζονται ακόμα πιο ολιγαρκείς, αφού τους φτάνουν 609.000 δολάρια (498.000 ευρώ) για να αισθανθούν οικονομικά ασφαλείς.

Τα αμερικανικά νοικοκυριά διέθεταν καθαρή περιουσία 748.800 δολαρίων (613.000 ευρώ) κατά μέσον όρο πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την 2019 Survey of Consumer Finances της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed).

Εάν εξαιρεθούν, όμως, τα νοικοκυριά των υπερ-πλουσίων (περίπου το 1% του συνόλου του πληθυσμού) που ανεβάζουν πολύ το μέσον όρο με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, η μέση αμερικανική οικογένεια διέθετε το 2019 περιουσία μόλις 121.700 δολαρίων (100.000 ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως