Σχεδόν τα δύο τρίτα, ή το 64%, των millenials (ηλικίας 25 έως 40 ετών) στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον μία φορά μετανιώσει για την αγορά του σπιτιού στο οποίο διαμένουν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 ιδιοκτήτες σπιτιών και πραγματοποιήθηκε από την Bankrate.

Αντίθετα πολύ πιο χαμηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά «μετανιωμένων» στις δύο επόμενες «γενιές» αγοραστών. Μόνο το 45% περίπου της Gen X (ηλικίας 41 έως 56) και το 33% των baby boomers (ηλικίας 57 έως 75) ανέφεραν ότι έχουν μετανιώσει για το σημερινό σπίτι τους, σύμφωνα με την έρευνα. Όμως, γενικά, η δυσαρέσκεια είναι πολύ συχνή: περίπου το 43% όλων των ιδιοκτητών κατοικίας έχουν τουλάχιστον μία φορά μετανιώσει για το σπίτι τους.

«Αυτές οι αγορές, ακόμη και για εκείνους που είναι καλά καταρτισμένοι, μπορεί να είναι ένα άλμα έξω από τα όρια της λογικής», λέει ο Μαρκ Χάμρικ, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate. Οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται τόσο πολύ στην πραγματικότητα να μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι που πολλές φορές υπάρχει η αίσθηση ότι όλα τα υπόλοιπα θα επιλυθούν μόλις ολοκληρωθεί η αρχική αγορά, λέει.

«Η πραγματικότητα είναι ότι είναι μόνο η αρχή της εμπειρίας απόκτησης ενός σπιτιού», λέει ο Χάμρικ. Αφού ο αρχικός ενθουσιασμός έχει εξαντληθεί, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίας μένουν μετανιώνουν μια ή δύο φορές, και δηλώνουν ότι θα ήθελαν να είχαν πράξει κάτι διαφορετικό γύρω από την αγορά κατοικίας.

Συμβιβασμοί

Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού, ειδικά οι νεότεροι αγοραστές, πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς στο σπίτι που καταλήγουν να αγοράζουν, λέει η Τζέσικα Λάουτζ, αντιπρόεδρος δημογραφικών στοιχείων και συμπεριφορικών ιδεών στην National Association of Realtors. Σύμφωνα με την έρευνα της NAR, περίπου το 69% όλων των αγοραστών σπιτιού κάνουν κάποιο είδος συνόψισης, σχετικά με την τιμή, την κατάσταση και το μέγεθος του σπιτιού.

«Δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσετε όλη τη λίστα επιθυμιών σας, οπότε γενικά πρέπει να κάνετε τουλάχιστον κάποιους συμβιβασμούς, επειδή τα χρήματα είναι ένας παράγοντας στη μεγαλύτερη οικονομική συναλλαγή της ζωής σας», λέει η Λάουτζ. Αυτοί οι συμβιβασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αίσθηση λύπης.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορεί να έχουν μερικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι εύχονται να μην είχαν αγοράσει ποτέ το σπίτι τους. «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι που πήραν την απόφαση να αγοράσουν», εκτιμά ο Χάμρικ.

Υποτιμώντας το κόστος

Μεταξύ όλων των ιδιοκτητών σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των millenials, η πιο συνηθισμένη αιτία για να μετανιώσουν είναι η υποτίμηση του κόστους συντήρησης και άλλων κρυφών δαπανών που σχετίζονται με την αγορά και την κατοχή ενός σπιτιού. Περίπου το 16% των ιδιοκτητών σπιτιού (και το 21% των μιλένιαλς) το ανέφεραν ως λύπη. Άλλοι τύποι λύπης επικεντρώθηκαν στο μέγεθος του σπιτιού και στα οικονομικά που εμπλέκονται στη διαδικασία εξαγοράς, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής υποθηκών και του επιτοκίου.

Το 2020, οι ιδιοκτήτες κατοικίας ξόδεψαν κατά μέσο όρο 13.138 δολάρια για έργα που σχετίζονται με το σπίτι τους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του HomeAdvisor για το 2020 για τις δαπάνες στο σπίτι. Παρόλο που το κόστος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πού ζει κανείς και την ηλικία και την κατάσταση του σπιτιού του, οι ιδιοκτήτες πρέπει να σχεδιάσουν να δαπανήσουν το 1% έως το 3% της τιμής αγοράς του σπιτιού για ετήσια συντήρηση.

Αυτό σημαίνει ότι αν το σπίτι έχει τιμή 300.000 δολ., αξίζει να αφιερώσουν τουλάχιστον 3.000 δολ. ετησίως για επισκευές και συντήρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα