Στην ανάγκη να αναληφθεί πρωτοβουλία για το Παλαιστινιακό στάθηκε ο Νίκος Δένδιας μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη ενώ συμμετείχε και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι απαιτείται η άμεση κατάπαυση του πυρός, καταδίκασε τη Χαμάς και μίλησε για το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ ενώ ενώ τόνισε ότι η λύση προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για «δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Ταυτόχρονα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την Τουρκία σημειώνοντας ότι οι «εμπρηστικές και μονομερείς της τοποθετήσεις» δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια έχουν εξής:

«Συναντήθηκα σήμερα το πρωί στα Ιεροσόλυμα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για να δηλώσω με τον πιο καθαρό τρόπο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού.

»Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Ισραηλινό συνάδελφό μου, τον Gabi Ashkenazi, πήγα στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό  Mohammad Shtayyeh και μετά ενημέρωσα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές μου αυτές. Σε λίγη ώρα μετακινούμαι στο Αμμάν για να συναντηθώ με τον Ιορδανό συνάδελφό μου, τον κ. Safadi.

»Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα.

»Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες.

»Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

»Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ από τις επαφές που είχατε εδώ, ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Γάζα.

Ν. Δένδιας: Νομίζω ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίων αμάχων πολιτών.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε για το ρόλο της Τουρκίας, η οποία λειτουργεί ως σαν να κρατάει ένα φιτίλι σε μπαρουταποθήκη;

Ν. Δένδιας: Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν».

Ο Νίκος Δένδιας είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας στο Αμμάν όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων