Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν εμποδίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες του ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της παλαιστινοϊσραηλινής κρίσης, χωρίς όμως να δεσμευθεί για την υποστήριξη της απόφασης Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά παύση των εχθροπραξιών.

Υπενθυμίζεται ότι Κίνα, Τυνησία και Νορβηγία έχουν συντάξει κείμενο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή και την προστασία των αμάχων, κυρίως των παιδιών, το οποίο αρνούνται να στηρίξουν οι ΗΠΑ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται για τέταρτη φορά επειγόντως σήμερα, ενώ η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής την υιοθέτηση τέτοιας απόφασης και το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αντιτίθενται σε μία κοινή θέση.
Την ίδια ώρα ακόμα και διπλωμάτες σύμμαχοι των ΗΠΑ ασκούν κριτική στην αμερικανική στάση.

«Δεν θέτουμε εμπόδια στην διπλωματία, το αντίθετο, καταβάλλουμε αδιάκοπες προσπάθειες,» απάντησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όταν ερωτήθηκε για τις επικρίσεις αυτές κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ισλανδία και επανέλαβε ότι η χώρα του ασκεί εντατική, αλλά διακριτική, διπλωματία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Ωστόσο επανέλαβε ο αμερικανός υπουργός  ότι κάθε ενέργεια ή κάθε δήλωση θα πρέπει να προωθεί τον στόχο του τερματισμού της βίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα σχέδια αποφάσεων που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πληρούν αυτήν την προϋπόθεση, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τάχθηκε χθες για πρώτη φορά υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.
«Στόχος μας παραμένει να βάλουμε τέλος το συντομότερο δυνατόν στον σημερινό κύκλο βίας», διαβεβαίωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έλαβε τις περαιτέρω πληροφορίες που είχε ζητήσει από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του κτιρίου που στέγαζε τα τοπικά γραφεία των Associated Press και Al Jazeera στην Γάζα, όμως εξήγησε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα