Έρχεται μες την εβδομάδα η αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μπορεί να αναλάβει και την προετοιμασία και ωρίμανση μεγάλων έργων. Ο ρόλος του StrategicProjectsPipelineκαι της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύσταση του μηχανισμού για την ωρίμανση μεγάλων έργων υποδομών που θα βρεθεί στην αγκαλιά του ΤΑΙΠΕΔ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει θεσμικά τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να στεγάσει τον νέο Μηχανισμό Προετοιμασίας Έργων (Project Preparation Facility-PPF). Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, το οποίο και θα αποτελέσει «δεξαμενή» για μεγάλα έργα που θα μπορούν να τεθούν υπό την ομπρέλα του PPF.

Στόχος της νέας μονάδας προετοιμασίας και ωρίμανσης έργων, και προκειμένου να αξιοποιηθεί η σημαντική εμπειρία που διαθέτει το Ταμείο στην προετοιμασία μεγάλων πρότζεκτς, είναι η χώρα να ανεβάσει στροφές ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που τώρα θα εισρεύσουν και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τη θέση του επικεφαλής του νέου Μηχανισμού Προετοιμασίας Έργων έχει ήδη γίνει γνωστό το όνομα του κ. Πάνου Σταμπουλίδη, γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ οι αλλαγές συνολικά στη διοίκηση του Ταμείου αναμένονται άμεσα. Η εξάμηνη παράταση που προβλέπεται για τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία έληξε τον περασμένο Νοέμβριο, δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Οι αλλαγές πάντως θα είναι πιθανώς πιο ευρείες από όσο, μέχρι σήμερα, διαφαινόταν.

Τι σημαίνει η δημιουργία του Strategic Projects Pipeline;

Με ρύθμιση που έφερε, την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο για την κατάρτιση, έγκριση, συντονισμό, διαχείριση, αξιολόγηση, έλεγχο και αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα, γνωστό και ως Strategic Projects Pipeline, θα «τρέχει» μεγάλα έργα της χώρας υπό τη διαρκή παρακολούθηση και τον συντονισμό της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, στην οποία και θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός.

Στα έργα που μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκείνα που έχουν προϋπολογισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις εμβληματικών έργων για την εθνική ή τοπική οικονομία και συμβάσεις με μικρότερο προϋπολογισμό ή συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από πόρους του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, ενώ μπαίνουν και όλα ανεξαιρέτως τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα να ορίζεται εναλλακτικά ως φορέας ωρίμανσης των συμβάσεων το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι φορείς, θα παραμένουν κύριοι των έργων και θα προχωρούν οι ίδιοι τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα που θα υλοποιούνται είτε ως συμβάσεις παραχώρησης είτε ως ΣΔΙΤ. Δικαιούχοι του Προγράμματος μπορούν να είναι Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΣΥΠ), του γνωστού Υπερταμείου, αλλά και όποιος άλλος φορέας ορίζεται με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Για να περάσει η προετοιμασία των έργων στο ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται ότι απαιτείται απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, ύστερα από σχετικό αίτημα του δικαιούχου του Προγράμματος. Επίσης, η απόφαση μπορεί να ληφθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο, αλλά απαιτείται και σχετική απόφαση αποδοχής του αιτήματος από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Ως πρώτο βήμα, με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εξειδικεύονται ύστερα από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και του δικαιούχου τα στάδια και το περιεχόμενο της διαδικασίας ωρίμανσης που αναλαμβάνει το Ταμείο. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη μελετητική ωρίμανση, την επιτάχυνση της αδειοδότησης και την προετοιμασία των τευχών του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα