Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει τα σύνορα για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, αναφέρει το πρακτορείο AFP και αναμεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ από ταξιδιώτες τρίτων χωρών που έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητές δόσεις των εμβολίων κατά της Covid -19 που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, μόνο οι πολίτες από 7 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη, μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ, ανεξαρτήτως με το εάν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική περίοδος, οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση αυτή που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Φον Ντερ Λάιεν:  Περάσαμε τους 200 εκ. εμβολιασμούς στην ΕΕ

Πάνω από 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στην ΕΕ, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν με σημερινή ανάρτησή της.

«Σήμερα, περάσαμε τα 200 εκατ. εμβολιασμούς στην ΕΕ», σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να παραδοθούν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως τον Ιούλιο», συμπλήρωσε και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία».

Το πράσινο πιστοποιητικό

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Πορτογαλική Προεδρία δεν κατάφεραν χθες, Τρίτη, το βράδυ να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κανονισμό του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος των συννομοθετών της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων κατά του covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Faro Airport arrivals screen displays information on the first day that Britons are allowed to enter the country without needing to quarantine, as coronavirus disease (COVID-19) restrictions continue to ease, in Faro, Portugal, May 17, 2021. REUTERS/Pedro Nunes

Καθώς η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό Covid19» επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων χθες, Τρίτη, το βράδυ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει έχει κάνει το εμβόλιο κατά της covid19, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αντισώματα στον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή